V čem na ples? Frak s kravatou vzbudí posměch

Praha – Jak plesy, tak taneční kurzy pro dospělé jsou v Česku rok od roku populárnější. Podle expertů k tomu přispěla mimo jiné i soutěž StarDance, která zvedla zájem o tanec ve všech zemích, kde se vysílala. V čem Češi ale stále tápou, je správné oblečení na ples. Co bychom o něm měli vědět?

Když se chystáme na ples, měli bychom si v první řadě ujasnit, o jaký typ akce jde. Vhodný oděv se totiž bude značně lišit podle toho, jdeme-li na tzv. velký ples, například tradiční ples v Opeře, nebo na hasičský či myslivecký bál.

„Na velké plesy patří dlouhé šaty. Pro pány je pak frak,“ říká módní prognostička Nina Provaan Smetanová. „Krátké šaty se opravdu nehodí. Krátké šaty patří na odpolední události. Plesy jsou dvakrát do roka, buďme tedy jednou za dámy,“ souhlasí vizážistka Renáta Baková.

Bez obav však dámy mohou odhalit ramena a mají-li na to postavu, nebude společensky nevhodné ani to, pokud budou šaty na zádech hluboce vystřižené. Pokud však dáma zvolí šaty s odhalenými rameny a hlubokým výstřihem, je vhodné doplnit oděv rukavicemi – ideálně v barvě šatů, případně v černé či bílé barvě. Připomenout je třeba také do, že doma by ženy měly nechat bílé šaty. Ty jsou vyhrazeny na svatbu případně na plesy debutantek, v Česku méně obvyklé, na nichž jsou do společnosti uváděny mladé dívky.

Některé významné události dokonce mívají typ vhodného oděvu předepsaný na pozvánce nebo vstupence. Stojí-li tam „white tie“, pak se očekává, že pánové přijdou ve fraku a ženy v souladu s tím v dlouhé, tzv. velké večerní toaletě. K fraku pak patří bílý motýlek. Pokud by pánové sáhli po černém, byla by to chyba, tedy pokud nemají na plese hrát roli číšníka. Ani kravata se ke fraku nenosí.

„Na co u nás pánové zapomínají, je obuv. Ke fraku patří lakované boty. Co vídáme a co je úplně nejhorší, když si pánové vezmou obuv, která má gumovou podrážku. To je ohromné faux pas podobně jako pruhované nebo vzorované ponožky,“ upozornila Smetanová. Vhodné jsou boty s běžnou, nikoliv výrazně vyčnívající špičkou.

Myslivecký bál snese jednoduší róbu

Chystáte-li se na malý ples, tedy například na vesnický bál, dress code bude v porovnání s velkými plesy mnohem mírnější. Být oblečen přehnaně až příliš noblesně by v tomto případě byla také chyba. Frak či smoking si tedy na vesnický ples rozhodně neberte. Stejně tak není vhodné, aby na něj dámy zavítaly v róbě s dlouhými rukavicemi. Zvláště u mladších dívek pak rozhodně nebude působit divně, pokud zvolí kratší šaty.

A na jaké tance se můžete na plesech těšit? Kromě tradičních melodií, jako jsou například Straussovy valčíky, se čím dál častěji na taneční parkety vkrádá i moderní hudba. „V repertoárech najdete třeba i melodie, které zpívá Jennifer Lopez,“ uvedl taneční mistr Jindřich Hes.

Českou klasikou je pak polka – ta dnes nechybí takřka na žádném malém ani velkém plese. Polka je původem český tanec, vznikla kolem roku 1830. „Rychle se rozšířila z hradeckého kraje dál do Prahy, potom do Paříže, Londýna, Petrohradu a dalších zemí po celém světě,“ popsala tanečnice Šárka Hesová. Čeští vlastenci podle ní byli na úspěch polky velmi hrdí.