Vejprty převzaly od policie vyhořelý dům. Jeden člověk nadále zůstává v kritickém stavu

UDÁLOSTI: Policie ukončila vyšetřování na místě požáru (zdroj: ČT24)

Policie ukončila vyšetřování na místě požáru v domově pro postižené ve Vejprtech na Chomutovsku, při němž zemřelo osm lidí. Zástupci města v úterý objekt prohlédnou společně se statikem. Za přeživšími klienty domova pro zdravotně postižené míří další psychologové. Radnice zahájila veřejnou sbírku. V nemocnicích zůstávají po požáru čtyři lidé, stav jednoho muže je stále kritický.

Po požáru záchranáři ošetřili 30 lidí, většinu z nich zdravotníci propustili z nemocnic hned v neděli. V nemocnicích Krajské zdravotní jsou ještě tři muži.

„Pacient, který je na anesteziologicko-resuscitačním oddělení nemocnice v Chomutově napojen na plicní ventilaci, je stále v kritickém stavu. Muž ošetřený s popáleninami, který je naopak v dobrém stavu, zatím na lůžkovém oddělení chirurgického oddělení zůstává,“ řekl mluvčí Krajské zdravotní Ivo Chrástecký.

V mostecké nemocnici je jeden pacient na standardním lůžku interního oddělení. V městské nemocnici v Kadani je muž, kterého v úterý přeloží z jednotky intenzivní péče na interní oddělení. Informovala o tom Lenka Pešová z vedení nemocnice.

Dílčí informace poskytne policie ve čtvrtek

Kriminalisté společně s vyšetřovatelem hasičů sbírali celou neděli a pondělí stopy na místě tragické události. „Vyšetřování na místě skončilo, k příčině se zatím nebudeme vyjadřovat,“ uvedla v úterý mluvčí krajské policie Alena Bartošová.

Dílčí informace poskytne policie na tiskové konferenci ve čtvrtek. Událost šetří jako trestný čin obecného ohrožení z nedbalosti.

Klienti domova Kavkaz, kteří přežili a z nemocnice je zdravotníci propustili, se vrátili do Vejprt. „Teprve teď jim dochází, co se stalo, že přišli o kamarády,“ řekla starostka Jitka Gavdunová (ODS). „Dneska (v úterý) nastupuje celá četa psychologů, které zařídil Ústecký kraj. Klienti postrádají kamarády, ptají se na ně, opravdu tu pomoc potřebují,“ dodala.  

Oheň se rozšířil ze společenské místnosti

Hořet začalo v neděli před pátou hodinou ranní ve společenské místnosti, odkud se požár rozšířil do dalších dvou pokojů. Budova je prolitá vodou.

Nyní ji prohlédne statik. „Už jsme připravili vysoušeče a máme připravenou úklidovou četu. Máme i nabídky od sanačních firem, rádi bychom měli na místě takovou firmu od začátku. Úřad práce nám na tři měsíce zajistil pět lidí, které využijeme v budově,“ sdělila starostka. V rámci opravy objektu by chtěla radnice podle Gavdunové zvýšit bezpečnostní opatření.

„Vypadá to nadějně. Snažíme se v budově obnovit vytápění a elektřinu. Když se to podaří, tak je náš reálný plán dostat jedenáct klientů rychle zpátky,“ vyjádřil se ředitel Městské správy sociálních služeb ve Vejprtech Viktor Koláček. K návratu části klientů by podle něj mohlo dojít do dvou týdnů.

Ředitel Koláček: Náš plán je dostat do přízemí jedenáct klientů (zdroj: ČT24)

V domově přitom hořelo v prvním patře. „To je pro nás dobrá zpráva, protože zázemí – jídelna, ohřívárna, kancelář, pokoje pro jedenáct lidí – jsou v přízemí. Dvě třetiny domova ale budou potřebovat obnovu,“ vysvětlil Koláček. 

Koláček také řekl, že většina osobního majetku klientů je zakouřená, a nejspíš o něj proto přijdou. „Někteří měli své vlastní postele. Důležité pro mě je, aby žádný klient o nic nepřišel,“ dodal Koláček. Později doplnil, že část osobních věcí by mohli klienti dostat co nejdříve, zmínil například brýle.

Na rekonstrukci objektu a pomoc klientům domova město zahájilo veřejnou sbírku. Ústecký kraj chce radnici poslat milion korun a požádal stát o pět milionů pro Vejprty. Úřad práce tento týden vyplácí klientům nebo jejich opatrovníkům okamžitou finanční pomoc v rozsahu deseti až padesáti tisíc korun. Další peníze by domov mohl získat z veřejné sbírky.