Mošnovské letiště se rozšířilo o jeden hangár. Poslouží i k opravě Boeingů a Airbusů

Nový opravárenský hangár za 380 milionů korun otevřeli na letišti v Mošnově. Letecká opravna tam funguje už od roku 1993, spravují se tam například letouny Boeing 737 nebo Airbusy. V novém technickém zázemí pak najde práci další zhruba stovka zaměstnanců.

„My se tady specializujeme na opravy, které se týkají krátkodobé údržby pro operátory, což je v zimní sezoně. Co se týká letní sezony, tak se specializujeme na modifikaci kabin a na opravy pro leasingové společnosti a předání novým operátorům,“ popsal obchodní ředitel a certifikovaný mechanik Job Air Technic Tomáš Packo.

V nové hale teď společnost má například interiérovou dílnu na čalounění sedaček anebo lakovnu a sušící pece. „Umíme opravit všechno od motoru, podvozku, interiérových částí i strukturálních částí plus kompozitní materiály,“ řekl Packo.

Loni opravili čtyřicítku strojů a rozšířením technického zázemí by počty opravených letadel mohly vrůst až o třetinu. Za moderní zázemí zaplatila česká společnost 380 milionů korun, Moravskoslezský kraj jí pomohl s výstavbou stojánky před novým hangárem.

„Aby hala mohla fungovat, musela mít dobrou příjezdovou plochu. Tady se toho Moravskoslezský kraj chopil a v částce 26 milionů příjezdovou plochu postavil,“ uvedl náměstek hejtmana Jaroslav Kania (ANO).

Odborníky si firma sama školí, hledá i v zahraničí

Nejen letecké mechaniky opravna letadel v kraji shání velmi těžko, proto se snaží si nové zaměstnance vyučit sami. „V rámci společnosti máme i výcvikové středisko, sami si ty mladé lidi školíme. Je to sice běh na delší trať, potřebujeme například tři roky, než ten člověk z ulice se stane samostatným licencovaným technikem,“ vysvětlil generální ředitel společnosti Vladimír Stulančák.

Další specializované profese pak lákají i odborníky ze zahraničí, kam si je firma jezdí vybírat sama. „Čekáme na příchod osmi Filipínců. Vyslali jsme tam náš tým, který je byl otestovat teoreticky i prakticky. A byli jsme mile překvapení,“ dodal Stulančák. Podnik má nyní asi 330 zaměstnanců a chce přijmout dalších více než 100.