Hasiče v Chropyni ohrozil noční výbuch, lidé se ani dnes domů nevrátí

Chropyně - Výbuch horkých plynů z hořícího podniku na zpracování plastů v Chropyni u Kroměříže dnes v noci ohrozil hasiče. Přestože mají požár pod kontrolou, zatím se nemohli dostat k největším a stále hořícím ohniskům živlu do vnitřních prostor zničených budov. Jen za první den zásahu se na místě vystřídali hasiči ze 41 profesionálních jednotek dobrovolných i podnikových sborů tří krajů. Včera evakuovaní lidé musí i dnes zůstat mimo oblast. Rozhodl o tom po dnešním odpoledním jednání krizový štáb.

„Situace zůstává stále stejná, návrat do rodinných domů, z nichž bylo evakuováno téměř čtyři sta lidí, není možný. Obyvatelé musí zůstat mimo oblast. Stále hrozí nebezpečí ze zplodin, které ohrožují zdraví,“ uvedla policejní mluvčí Jana Bartíková. Evakuovaní lidé tak budou muset i dnešní noc strávit mimo svůj domov. „Naším úkolem je zabránit každému, kdo by se chtěl do domů dostat, oblast je hermeticky uzavřena,“ dodala Bartíková. Do svého domu se nedostal ani starší pár, který se o to pokusil.

Kroměříž pro ně zřídila náhradní ubytování. To však využila jen několik lidí. Ostatní se rozhodli přespat u známých či příbuzných mimo město nebo v jeho jiné části. „Nevíme, jak dlouho to bude ještě trvat. Nechceme lidem dávat zbytečnou naději a pak je zase třeba znovu evakuovat. Dokud nebude bezpečno, domů se nevrátí,“ vysvětlil starosta Chropyně Jaroslav Hloušek (ODS).

Hasiči, z nichž se dva zranili, stále během dne pokračovali v hašení místa požáru a stále se snažili najít prostor, kterým by dostali vodu k jednotlivým skrytým ohniskům. Hlavním problémem nadále zůstává množství hořících plastů, ke kterým se hasiči nemohou dostat. Po náročné noci je ráno vystřídali čerstvé posily. Další směna přijde na řadu v 19 hodin. Už v osmnáct hodin však přišla zpráva, že se hasičům podařilo zlikvidovat již dvě třetiny požáru.

Noční zásah vypadal přitom velmi dramaticky. „K enormnímu výbuchu horkých plynů došlo kolem třetí hodiny ráno, když se zřítily vnitřní části jedné z hlavních budov. Nad torzo budovy vylétl asi dvacetimetrový výšleh plamene. Velitel zásahu okamžitě stáhl všechny zasahující hasiče v blízkosti budovy a po opadnutí síly požáru znovu zahájil frontální útok. Proudy vody zamířily do útrob zničené stavby a k odhalenému ohnisku požáru,“ popsal dramatickou situaci Ivo Mitáček, mluvčí hasičů Zlínského kraje.

Požár, který po výbuchu znovu propukl, se podařilo hasičům lokalizovat během jedné hodiny. Zůstávali však na místě a s nebezpečným živlem bojovali v mezích svých sil a technických možností. Specialisté z hasičské laboratoře Frenštát pod Radhoštěm navíc stále provádějí série měření nebezpečných látek v ovzduší.

„Požár se podařilo hasičům udržet uvnitř trosek a zabránit rozšíření plamenů. S maximálním nasazením pak byly uchráněny především blízké zásobníky nebezpečných a chemických látek pro teplárnu. Udržení tohoto stavu i lokalizace požáru je pro hasiče klíčové. Protože nemají k dipozici hydrant, dováželi vodu kyvadlově z nedalekého jezera do druhého a třetího bojového úseku,“ vysvětlil dopoledne Mitáček.

Chladný vítr v ranních hodinách držel zplodiny hoření u země a unášel je v nezměněném směru na evakuované obytné části města Chropyně. „Teď se zhodnotilo správné rozhodnutí o nařízení evakuace desítek rodin, které by byly jinak vystaveny dalšímu ohrožení ze znečištěného vzduchu,“ dodal Mitáček. Proto byl na místo povolán také vrtulník, který bude při hašení pomáhat.