Turistů v Českém Švýcarsku výrazně ubylo. Požár měl na návštěvnost větší dopad než pandemie

Události, komentáře: Rok od největšího požáru v české historii (zdroj: ČT24)

Loňský požár v národním parku České Švýcarsko měl výrazný negativní dopad na turistický ruch v oblasti. V pořadu Události, komentáře se na tom shodli předseda správní rady Českého Švýcarska Zbyněk Linhart (za STAN) a podnikatel Milan Dařina. Podle ředitele správy národního parku Petra Kříže nebude možné ani  v příštím roce zpřístupnit některá turisty oblíbená místa.

Návštěvníků parku podle Linharta výrazně ubylo. „Má to daleko větší dopad na služby v cestovním ruchu – na ubytovatele, na stravovací služby a další,“ řekl s tím, že v některých případech došlo ke snížení o desítky procent. Čím blíže místu požáru, tím je dopad na služby v oblasti větší, někde až o šedesát procent oproti loňsku.

Majitel půjčovny elektrokol Milan Dařina zmínil, že požár měl horší dopad na turistický průmysl v oblasti než pandemie covidu. „Požár bohužel zaříznul podnikání úplně uprostřed sezony. V podstatě jsme museli zavřít provozovny, nejenom já, ale i všichni ostatní,“ popisuje. Klientela je i nyní podle něj o 40 až 60 procent nižší. „Dá se mluvit o poloviční obsazenosti hotelů a tím samozřejmě klesla i poptávka po našich službách,“ řekl. Přibylo lidí, kteří národní park navštěvují pouze na jeden den.

„Potřebujeme především nějakou vizi – mít jistotu, jak to dopadne s Edmundovou soutěskou, jestli a kdy se otevře, jak to bude s přístupem na Pravčickou bránu,“ okomentoval situaci Linhart.

Podle Petra Kříže je otevření Edmundovy soutěsky komplexní problém. „Požár zasáhl to území velice razantně, v tuto chvíli realizujeme zkušební sanační projekt na jedné z těch skal, který by nám měl dát lepší obrázek ohledně složitosti prací,“ vysvětluje. Není ale podle něj reálné zajistit bezpečnost v celém rozsahu soutěsky ani v příštím roce.

Podle poradce ministra životního prostředí Ladislava Mika (LES) je bezpečí turistů na prvním místě a uzavření nejpopulárnějších stezek je lepší než riskovat jejich zdraví. Je ale důležité oblast dostatečně zabezpečit co nejdřív.

Miko také zmínil, jak lze do budoucna podobným požárům předcházet. „Dokážeme z vyhodnocení podmínek – jak je podrost nebo hrabanka suchá, jaké jsou teploty, jaké jsou vlhkostní poměry a tak dále – docela dobře vypočítat riziko požárů. Toto je možné zabezpečit v podstatě na všech územích národních parků,“ vysvětluje.

Je podle něj také důležité zajistit, aby byl v době zvýšeného rizika omezen pohyb lidí na území parků. Více než 95 procent požárů je totiž zaviněno člověkem. Miko zároveň připomněl nedostatečný počet strážců, kteří by na vynucovaní pravidel dohlíželi.