Vrchní soud snížil trest muži, který zavraždil ženu a napadl její rodiče

Olomoucký vrchní soud snížil dvacetiletému Robertu Rousovi za loňskou vraždu čtyřiadvacetileté ženy a pokus vraždy jejích rodičů v Brně-Komíně trest z 18,5 roku na 16 let vězení. Vyhověl tak jeho odvolání, trest považoval za nepřiměřeně přísný. Mladík dívku ubodal, pobodal a pořezal i její rodiče, kteří přežili díky včasnému zásahu lékařů. K činu se doznal, učinil prohlášení o vině. Na tragédii se podepsala osobnost mladíka i jeho rodinné zázemí. Soud mu uložil zároveň ochranné ambulantní toxikomanické léčení.

Muži hrozilo 15 až 20 let, případně výjimečný trest. Mladík projevil lítost nad svým činem a omluvil se rodičům. Soud přihlédl při stanovení výše trestu k jeho věku i k tomu, že dosud nebyl trestán a je schopen resocializace.

„Velmi významný je postoj obžalovaného k celé této události. Prohlášením viny přijímá zodpovědnost za své jednání. S ohledem na všechny okolnosti je uložení trestu na 70 procentech sazby nepřiměřené,“ uvedl předseda senátu Roman Raab.

Nižšího trestu se domáhala obhajoba. „Obžalovaný čin spáchal v silném rozrušení a pod hrozbou nátlaku,“ uvedla obhájkyně. Žalobkyně naopak s trestem souhlasila, poukázala především na to, že mladík brutálně zaútočil na tři osoby: matka byla pobodána osmkrát, otec byl zachráněn díky urgentní odborné péči, třetí poškozená útok nepřežila. „Trest v horní čtvrtině horní sazby je zcela adekvátní,“ míní.

Pokusil se zabít i sebe

Rous se se zavražděnou znal, vídali se a oba sdíleli negativní životní pocity a utvrzovali se v tom, že nikoho nezajímají. V den vraždy předpokládali, že v domě budou sami a že někam utečou, ale místo toho přišli rodiče zavražděné.

Následovala poměrně nepřehledná situace, kdy Rous pobodal a pořezal rodiče a poté mu údajně dívka řekla, že teď je na řadě ona. Vrah se pak pokusil zabít i sebe, způsobil si několik poranění, ale přežil. Podle obhájkyně s poškozenou trpěli bludy, mysleli si, že je někdo chce zabít, a proto chtěli utéct z Česka.

Odvolací soud naopak odmítl, že by jeho jednání bylo zapříčiněno bludnými představami. Znalec u něj žádnou závažnou duševní poruchu neshledal. Svůj vliv na celé tragédii měla podle soudu osobnostní struktura obžalovaného deformovaná rodinným zázemím.

„Poměrně výrazný vliv na jednání obžalovaného měla poškozená, která jej vyzývala, aby pokračoval v útoku, a poté jej rozšířil i na ni,“ uvedl soudce. Oběť označil soud za značně problematickou.

Svou roli v celém případu hrálo sociální prostředí, ve kterém mladík vyrůstal. Rous má čtyři starší sourozence, matka byla silně závislá na heroinu a otec se snažil co nejvíc pracovat, aby zaplatil matčiny dluhy. Neměl tak šanci citově a emočně dospět a kvůli psychickým problémům odešel ve druhém ročníku z učiliště. Snažil se pracovat a zajistit si živobytí, později ale čím dál více propadal alkoholu a drogám, podle posudku trpí smíšenou poruchou osobnosti.