Silničáři zahájili výstavbu obchvatu Nové Paky

Ředitelství silnic a dálnic zahájilo stavbu dlouho plánovaného obchvatu Nové Paky. Jeho délka bude osm a půl kilometru. Obyvatelé se mají dočkat významného zlepšení životního prostředí díky snížení emisí a poklesu hluku.

Přes Novou Paku projíždí každý den stovky aut, jedná se o tranzitní dopravu i rekreační provoz aut mířících do hojně navštěvovaných Krkonoš.

„Nový obchvat, který povede z Kumburského Újezdu až do Vidochova, odvede z města veškerou tranzitní dopravu, čímž dojde k zásadnímu zvýšení bezpečnosti a plynulosti provozu,“ představil dlouho očekávanou stavbu generální ředitel ŘSD Radek Mátl.

Obchvat Nové Paky
Zdroj: ŘSD ČR

Místo častých dopravních nehod

Současná silnice vedoucí přes Novou Paku je místem častých nehod. Mezi dopravní závady patří především zúžení komunikace v úseku od firmy ZPA až k podjezdu pod železniční tratí, dále mezi Komenského a Kotíkovou ulicí a také v místní části Vrchovina. Dalším problémem je malá podjezdná výška pod železniční tratí, nevyhovující jsou také křižovatky u železničního podjezdu a s Komenského ulicí.

Součástí stavby je šestnáct mostů a dvaadvacet protihlukových stěn. Po zprovoznění obchvatu bude stávající silnice I/16 převedena mezi silnice III. třídy, což umožní zakázat vjezd těžké tranzitní dopravy do města. Stavba bude navržena ke spolufinancování z Evropského fondu pro regionální rozvoj.