Do pražských ulic vyběhnou v neděli maratonci. Autům se uzavřou některé ulice, MHD čekají výluky

Rozsáhlé dopravní uzavírky i krátké výluky městské hromadné dopravy budou provázet nedělní Pražský mezinárodní maraton. Nejdéle zůstane pro dopravu uzavřeno okolí Staroměstského náměstí, kde závod startuje a končí. V době, kdy závodníci poběží, ale nebudou jezdit auta ani tramvaje v rozsáhlé oblasti od Libně po Podolí a Smíchov.

Již od soboty bude zakázáno parkování v části historického centra, převážně v okolí Staroměstského náměstí, kde bude závod startovat a kde se budou jeho účastníci shromažďovat, ale například i na Malostranském náměstí a na nábřežích. Auta, která by v ulicích se zákazem zastavení zůstala, by byla odtažena, varovali organizátoři závodu.

Trasa pražského maratonu povede převážně v blízkosti Vltavy. Na sever se běžci dostanou nejdále na Libeňský most, na východ do Karlína na křižovatku Štorchovy a Voctářovy ulice, na jihu se budou otáčet u Žlutých lázní na křižovatce Modřanské a Jeremenkovy a následně i na druhém břehu poblíž mostu z Císařské louky na Smíchov. Západním směrem zaběhnou nejdále na Malostranské náměstí.

Řidiči, ale i chodci a zejména cestující v městské hromadné dopravě se musí připravit na to, že se na některá místa v Praze v neděli dočasně nedostanou, nebo se na ně dostanou s obtížemi. Některé silnice včetně vltavských nábřeží budou v době, kdy tudy závodníci poběží, uzavřeny, na některých bude provoz omezen – obvykle sveden do jedné poloviny ulice.

Obzvlášť dlouho potrvají taková omezení v Holešovicích a Karlíně, kde se poběží dvě kola. Organizátoři předpoládají, že na Bubenském nábřeží se budou běžci pohybovat zhruba od čtvrt na deset dopoledne až do tří odpoledne, na Rohanském nábřeží od půl desáté dopoledne do půl čtvrté odpoledne.

Pražský dopravní podnik bude podle vývoje závodu odklánět tramvaje i autobusy. Postupně ovlivní závod tramvajové linky 1, 2, 3, 5, 7, 9, 12, 14, 15, 17, 18, 22 a 25 a také autobusové linky 176, 194 a 207. Vůbec v neděli nevyjedou historické tramvaje na linkách 41 a 42, zatímco linka 2 začne jezdit až od 13:40.

První výluka začne v neděli kolem půl deváté dopoledne, poslední omezení by měla skončit kolem 16:15. V době, kdy maratonci poběží do Podolí (od 9:30 do 13:40) a tramvaje z Modřan budou končit na smyčce Dvorce, bude k nim vozit cestující náhradní autobusová linka X3 od metra z Budějovické.