Komunikuje hlavně dotykem. Hluchoslepá dívka zvládá výuku ve škole i sport

Studio 6: Metodika výuky hluchoslepých žáků (zdroj: ČT24)

Na základní školu pro neslyšící v Ostravě-Porubě chodí do první třídy kromě dětí se sluchovým postižením i hluchoslepá dívka. Se ztrátou sluchu i zraku se potýká jen pár dětí v republice a jejich výuka se značně liší. Nedokážou se totiž samy dobře orientovat v prostoru a je pro ně těžké se začlenit jak do kolektivů pro slepé, tak i pro hluché.

Po cestě do školy drží Karolína matku celou dobu za ruku. Ve dveřích se pak hned chytá učitelky. Komunikuje totiž hlavně dotykem, taktilním českým znakovým jazykem. Sama si všímá pohybu a obrysů lidí a věcí a slyší i některé ruchy, bez pomoci se ale nedokáže orientovat.

„Každá aktivita je nějak přizpůsobená pro Karolínku, aby ji mohla zvládnout, vesměs u každé potřebuje nějakou asistenci. Každopádně se snažíme, aby co nejvíc věcí, co dělají zdravé děti, mohla dělat i ona. Tento rok stála na lyžích, chodí bruslit s taťkou,“ popsala Karolínina matka Andrea Kravčáková. 

Rukou učitelky se školačka prakticky nepustí

Dívka chodí do třídy s ostatními dětmi. Celou dobu ji ale provází její učitelka Zuzana Pavliňáková. Popisuje jí pomocí dotyku rukou, co se kolem děje. „Takto probíhá výuka všech vyučovacích předmětů ve škole. Nepotřebuje žádnou redukci učiva, zatím všechno zvládá podle plánu,“ říká učitelka.

V první třídě už dokáže napočítat do sta. Ruce učitelky pouští jen párkrát za den, například když se potřebuje nasvačit. „Byla to i pro mě veliká výzva. Nedokázala jsem odhadnout, jestli třeba brzy profesně nevyhořím, ale zatím se to neděje. Ta spolupráce s Karolínkou je perfektní, je to velice pozitivně naladěné dítě a v průběhu dne zažijeme spoustu legrace,“ poznamenala učitelka.

Škola pro hluchoslepé v Česku není

V Česku není žádná škola pro hluchoslepé děti. Navštěvují tak školu podle toho, které z jejich postižení je závažnější. U Karolíny jde o zrak. Rodiče ale chtěli, aby zůstala v Porubě, kde chodila i do školky. „Rozhodnutí přijmout Karolínku jsem konzultoval s mnoha odborníky v České republice. Aktuálně nevím o jiném hluchoslepém dítěti,“ řekl ředitel ZŠ a MŠ pro sluchově postižené Ostrava-Poruba Libor Suchoň.

Společnost pro hluchoslepé LORM evidovala minulý rok v Česku 231 hluchoslepých lidí, většinu z nich v seniorském věku.