V Českém Švýcarsku hoří les, hasiči musí použít vrtulník

V Národním parku České Švýcarsko hoří les pod Gabrielinou stezkou. Požár v nepřístupném terénu musí hasit vrtulník. Cesta z Mezní Louky na Pravčickou bránu je uzavřená, podle svědků se na místě, kde začalo hořet, předtím pohybovali dva opilí turisté a odpalovali dělbuchy a rachejtle, policie ale zatím nepotvrdila, zda právě oni les zapálili. Požár ohrožuje nedaleko hnízdící sokoly.

„Hoří v národním parku pod Gabrielinou stezkou v oblasti Černého gruntu,“ řekl ve středu vpodvečer mluvčí správy národního parku Tomáš Salov. Jde podle něj o zdravý les. Strážci parku se od svědků dozvěděli, že se v oblasti, kde začalo hořet, pohybovali dva opilí turisté, kteří odpalovali dělbuchy a rachejtle. Policie je s pomocí svědků vypátrala a zadržela, zatím však nepotvrdila, že by oni les zapálili.

S požárem zatím bojují hasiči s pomocí vrtulníku, ten ale bude létat jen do setmění. Potom budou muset hasiči pracovat jen na zemi. „Požár ohrožuje stanoviště sokola stěhovavého, který hnízdí 300 metrů od hořícího místa,“ poznamenal mluvčí.

Podle mluvčího krajských hasičů Lukáše Fajáka není hlavní problém v tom, na jak velké ploše hoří. „Hraje tam roli, že je to v nepřístupném terénu, a to bude těžké,“ poukázal.

Naposledy hořel v Českém Švýcarsku les loni v červnu. Oheň zachvátil čtyři hektary porostu nedaleko Jetřichovic na Děčínsku. Na místě tehdy zasahovalo čtrnáct jednotek, tedy několik desítek hasičů.