V kauze chrudimského Hotelu Bohemia soud zpřísnil podmínky a zvýšil peněžité tresty

V případu údajných machinací při modernizaci Hotelu Bohemia Chrudim Vrchní soud v Praze zpřísnil některým obžalovaným podmíněné tresty. Čtyřem uložil tříleté podmínky s odkladem na pět let, dva navíc potrestal zákazem činnosti na čtyři roky. Zbylým třem dal dvouleté tresty podmíněně odložené na tři roky. Společnostem HOMA holding a Cettus zvýšil peněžité tresty ze tří set tisíc na 588 tisíc korun.

Státní zastupitelství žádalo pro obžalované původně nepodmíněné tresty okolo pěti let vězení. Krajský soud v Hradci Králové potrestal čtyři osoby dvouletými podmínkami, další tři obžalované lidi a také stavební firmu Metrostav soud obžaloby zprostil. Vrchní soud podmíněné tresty zpřísnil a zvýšil i tresty peněžité. Část, která se týkala Metrostavu a jednoho z obžalovaných, vrátil královéhradeckému soudu k novému projednání.

Soud vzal podle předsedkyně odvolacího senátu Lenky Konopovové v potaz řadu polehčujících okolností i to, že od spáchání činu uplynula dlouhá doba. I proto uložil tresty pod hranicí trestní sazby, která činila pět až deset let vězení. Pro účel trestního řízení podle soudkyně postačí tresty mírnější. 

Čtyřem obžalovaným vrchní soud uložil tříleté podmínky s odkladem na pět let, uložil jim také peněžité tresty 210 tisíc korun. Dva navíc potrestal zákazem činnosti na čtyři roky. Zbylým třem obžalovaným soud dal dvouleté tresty podmíněně odložené na tři roky.

Firma HOMA holding nesmí podle rozsudku čtyři roky přijímat dotace, společnosti Cettus soud na stejnou dobu zakázal výkon různých činností na zakázkách financovaných z dotací. Podle soudu se obžalovaní dopustili pokusu o poškození finančních zájmů Evropské unie a dotační podvod.

Peníze z operačního programu

Vrchní soud v Praze v případu rozhodoval už v roce 2020, kdy čtyřem obžalovaným uložil nepodmíněné tresty, jeho rozhodnutí ale zrušil Nejvyšší soud. Krajský soud v Hradci Králové, ke kterému se po rozhodnutí část kauzy vrátila, mezitím Metrostavu nepravomocným rozsudkem zakázal na šest let nepravomocně stavební činnost související s dotacemi a veřejnou podporou.  I tento rozsudek byl však usnesením Nejvyššího soudu zrušen.

Obžaloba tvrdí, že se v roce 2012 dohodli zástupci investora, společnosti HOMA holding, technického zástupce investora, firmy Cettus, a zhotovitele, kterým byl Metrostav, na neoprávněném odčerpání peněz ze zakázky financované z Regionálního operačního programu NUTS II Severovýchod. Obžalovaní vinu odmítají.

Oprava hotelu měla stát 74 milionů korun, dotace měla činit 43 milionů. Součástí projektu byla nadstavba levého křídla, stavba bowlingového a kongresového sálu či vybudování wellness zóny. Část dotace, o kterou firma požádala, však nebyla vyplacená a práce se zastavily. Firma odstoupila od smlouvy na poskytnutí dotace. Později majitel společnost i s hotelem prodal.