Jablonečtí zastupitelé se postavili proti průzkumu a těžbě kamene v Rádle. Bojí se o životní prostředí

Zastupitelé v Jablonci nad Nisou se postavili proti ložiskovému průzkumu nedaleko Rádla a nesouhlasí ani s případnou těžbou kamene v této oblasti. Lom v lokalitě Hradešín by podle nich ohrozil zdroje pitné vody a těžba by měla negativní dopad na životní prostředí, život tamních obyvatel i návštěvníků.

Zastupitelé uložili primátorovi Jablonce Jiřímu Čeřovskému (ODS), který materiál předkládal, aby předal nesouhlas s průzkumem a těžbou ministerstvu zemědělství, podniku Lesy ČR, na jejichž pozemcích se průzkum prováděl, a také Libereckému kraji.

Zároveň vyzvali orgány Libereckého kraje, aby deklarovaly svůj nesouhlas s možnou těžbou v lokalitě Hradešín kvůli ohrožení životního prostředí, mezinárodní cyklistické dopravy na trase Odra–Nisa i možnému ohrožení zdrojů Vratislavické kyselky. Stejné stanovisko už začátkem března schválili zastupitelé Rádla a jednat o něm budou také v Rychnově.

Na průzkum v blízkosti Rádla upozornili na počátku letošního roku tamní obyvatelé, když v lese jen pár set metrů od zástavby začaly vrtné soupravy a těžká technika sondovat zásoby kamene pro společnost České štěrkopísky Praha. Na obecním úřadu v Rádle ani na magistrátu v sousedním Jablonci nad Nisou o tom ale nic nevěděli. „Nenašli jsme, že by nám to někdo poslal, nepřišlo to do datové schránky, to máme ověřené, a o žádném dopise nevíme,“ řekl starosta Rádla Miroslav Šikola (nestr.), do jehož katastru pozemky spadají.

Podle firmy jde zatím jen o průzkumné vrty

Podle mluvčího společnosti České štěrkopísky Petra Duška není pravda, že průzkumné vrty se uskutečňovaly bez ohlášení. „Obci Rádlo jsme naprosto standardně oznámili účel, rozsah a očekávanou dobu provádění uvedených prací. Máme souhlas vlastníka pozemků i vyjádření Krajského úřadu Libereckého kraje, kterému jsme předali řádně zpracovaný projekt geologických prací. Postupujeme tedy naprosto regulérně a splňujeme všechny zákonné povinnosti,“ sdělil.

Zkoumaný prostor patří Lesům ČR a leží v území s vyšší ochranou přírody. S těžbou kamene v lokalitě nepočítá ani surovinová politika Libereckého kraje. Podle Duška jde ale o první fázi, bez které ani nemá smysl hovořit o nějakém záměru, protože pouze ověřuje přítomnost a parametry ložiska. „Průzkumné vrty provádějí těžební společnosti zcela běžně na mnoha místech po celé republice,“ dodal Dušek.

Mluvčí Lesů ČR Eva Jouklová potvrdila, že podnik uzavřel s firmou České štěrkopísky smlouvu pro ložiskový průzkum, konkrétně na sedm vrtů s hloubkou od třiceti do osmdesáti metrů o konečném průměru sedmdesát šest milimetrů provedených do konce listopadu. „Smlouva obsahuje i další podmínky k provedení prací maximálně šetrně k lesnímu prostředí. Bude-li na základě výsledků ložiskového průzkumu určeno chráněné ložiskové území a splněné podmínky pro rozhodnutí báňského úřadu umožňujícího provedení těžby nerostných zásob, Lesy ČR ji umožní, stejně jako v jiných případech,“ dodala.