V nově opraveném zámku Kinských se návštěvníci mohou vydat na expedici do minulosti

Zámek Kinských ve Valašském Meziříčí na Vsetínsku se po třech letech opět otevřel návštěvníkům. Zámek, který spravuje Muzeum regionu Valašsko, se od roku 2019 rekonstruoval. Oprava vyšla téměř na 120 milionů korun. Kromě stavebních úprav nebo nových depozitářů čeká na návštěvníky nová stálá expozice o vztahu člověka a přírody.

Stálá expozice v zámku Kinských přibližuje historii regionu z pohledu různých oborů lidského vědění zasazených do kontextu vzájemného působení člověka a okolní přírody. Využívá moderní technologie tak, jak očekává návštěvník muzea ve 21. století. „Cílem je nabídnout nejen poznání, ale i zábavu a příjemný zážitek,“ řekl ředitel muzea Tomáš Vitásek.

Expozice se skládá z propojených místností, které provedou návštěvníka epochami dějin i vývojem vztahu člověka a okolní přírody, od pravěku až po současnost. „Expozice je koncipována jako audiovizuální a multimediální, přičemž do virtuálních obsahů jsou graficky vloženy i samotné sbírkové předměty,“ popsala kurátorka expozice Ivana Spitzer Ostřanská.

Nová expozice ve zrekonstruovaném zámku Kinských (zdroj: ČT24)

Nejstarší předmět v expozici nabízející velké množství informací a překvapivých iluzí je zkamenělá ulita ze dna dávného moře. „Například zde máme vystavenou lebku jeskynního medvěda. A návštěvníci potom mohou oživlý příběh toho medvěda nebo zvěře, která v té době tady žila v pravěku na Valašsku, vidět v jednotlivých animacích,“ přiblížila kurátorka.

Textové panely nahradily velkoplošné animace

Tradiční textové panely nahradily velkoplošné animace. Návštěvník tak získá dojem, že se sám vydal na cestu do minulosti. „Rozehrávají se v nich příběhy člověka a krajiny. Postupující vizuální proměna krajiny se přitom odvíjí od mnohdy již zaniklých technologií i archaických výrobních a hospodářských postupů či zařízení, které bychom návštěvníkům jinak stěží představili,“ vysvětlil vedoucí odborného oddělení muzea Lukáš Spitzer.

V expozici jsou dotykové obrazovky s edukačními hrami. „Expozice má i řadu dalších ,vychytávek‘. Ústředním bodem barokní části je například velká audiovizuální projekce na pohyblivé terče, mezi které je možno vstoupit a nechat na sebe působit toto období vskutku všemi smysly. V poslední místnosti zase čeká komentované promítání na plastický model krajiny Valašska,“ dodal další zástupce muzea Jiří Koňařík.

Kromě stálé expozice vznikly také nové výstavní prostory, místnosti pro vzdělávání, herny či sál pro kulturní vystoupení. Obměněná je i muzejní kavárna.