Ústeckému kraji se podařilo prodat zámek v Liběšicích. Vydražil se za 27 milionů

Ústeckému kraji se po pěti letech podařilo v elektronické aukci prodat zámek v Liběšicích na Litoměřicku. Zájemce za nemovitost, ke které patří památkově chráněný secesní skleník a další stavby, zaplatí 27 milionů korun. Vyvolávací cena byla o sedm milionů korun nižší, řekla mluvčí kraje Magdalena Fraňková. Vydražit se podařilo při elektronické aukci také nemovitosti v Mostě.

Dražby liběšického zámku se zúčastnili tři zájemci, jenom dva z nich však přihazovali. Do příklepu učinili 58 podání. Barokní památku, která naposledy sloužila jako ústav pro mentálně postižené, poprvé nabídl kraj v roce 2017 za 40 milionů korun. Cena ale postupně klesala, úspěšná byla až úterní dražba, která byla dvanáctá v pořadí. Kupec musí nyní do třiceti dnů složit peníze na účet kraje.

Poslední klienti zámek opustili v roce 2015. Důvodem bylo podle tehdejšího vedení Ústeckého kraje, že objekt byl nákladný na provoz. Od té doby se zámek pouze udržoval, stav památky se tak zhoršoval.

Dříve byl i domovem seniorů

Zámecké sídlo nechali vybudovat jezuité v letech 1738 až 1752 zřejmě podle projektu Kiliána Ignáce Dientzenhofera. Po zrušení řádu v roce 1773 vlastnil zámek náboženský a studijní fond. V roce 1838 koupil panství Ferdinand Lobkovic a v roce 1871 textilní velkoprůmyslník Josef Schroll, který upravil rezidenci na pohodlný zámek. Po roce 1945 byl znárodněn a upraven na domov důchodců. Hlavní objekt je trojkřídlý ve tvaru písmene U a má pět podlaží.

Vydražit se kraji podařilo také budovy garáží s pozemky v Mostě-Velebudicích za 6,2 milionu korun a administrativní budovu s pozemky ve stejné lokalitě za 22,7 milionu korun. „Upřímně, nečekal jsem, že hned napoprvé vydražíme tři z pěti nabízených nemovitostí. Je fakt, že nám nahrává aktuálně příznivá situace na trhu s realitami a také přechod na moderní způsob dražení,“ řekl k aukci krajský radní Tomáš Rieger (ODS).

Zámek byl dlouho nevyužívaný a chátral. Vedení kraje tak nyní doufá v nápravu letitého problému. „Jsem moc rád především za to, že poté, co bude novým vlastníkem liběšického zámku doplacen zbytek ceny, přejde tento do soukromých rukou a nový vlastník pro něj jistě bude mít odpovídající využití. To kraj neměl a objekt proto chátral,“ dodal radní. Další elektronickou dražbu se kraj chystá uspořádat do tří měsíců.