Mostečtí hasiči mají novou, moderně vybavenou zbrojnici

V Mostě otevřeli novou hasičskou stanici za sto šedesát osm milionů korun. Nahradila původní, která sloužila přes pětačtyřicet let. Zbojnice je připravena i k zásahům při olejových haváriích, dopravních nehodách a mimořádných událostech většího rozsahu. Projekt je hrazen ze státního rozpočtu i z evropského programu.

Na místě nově postavené hasičské zbrojnice stála budova, která začala sloužit v 70. letech jako provizorní objekt na dobu dvaceti let. Od roku 2010, kdy byly zjištěny problémy se statikou, vedení krajských hasičů usilovalo o vybudování nových prostor. V roce 2018 byla zpracována projektová dokumentace. Hasiči žádali při přípravě projektu o evropskou dotaci, v daném programu ale došly peníze. Výstavba započala po získání finančních prostředků v červnu 2020.

„Na začátku byla stavba financována z rozpočtu státu, během realizace se to přeorientovalo a část stavby byla stavěna z evropských dotací REACT-EU. Celkové náklady jsou v současné době 168 milionů korun, přes 96 milionů jsou dotace a zbytek jde z rozpočtu státu,“ rekapituluje ředitel Hasičského záchranného sboru Ústeckého kraje Roman Vyskočil.

Nejprve se vybudovalo dočasné zázemí pro jednotku a odstranila se stará stanice. Druhá etapa zahrnovala výstavbu nového objektu. Zbývá odstranit dočasný objekt a garáže, které jednotka využívala v době výstavby nové stanice, a následně upravit okolí. Podle Vyskočila by se celkové náklady s poslední etapou neměly výrazně zvýšit.

Kompletně vybavená stanice má výjezdové garáže, místnost pro chemicko-technické služby, šatny, učebnu a kanceláře. Disponuje cvičnou věží, místností pro fyzickou přípravu, tělocvičnou i hřištěm. Pro mimořádné události je zbrojnice vybavena speciálním technickým kontejnerem ke stabilizaci budov a pro zásahy u hromadných dopravních nehod.

V Ústeckém kraji mají hasiči novou stanici v Bitozevsi a v Lovosicích. „V současné době se zpracovává projektová dokumentace na stanici v Klášterci nad Ohří,“ uvedl Vyskočil.