Křivoklátsko si zaslouží být národním parkem, zabezpečí mu to nejlepší ochranu, říká biolog Storch

Události, komentáře: Ekolog Storch o možném zařazení Křivoklátska k národním parkům (zdroj: ČT24)

Ministerstvo životního prostředí zahájí proces vyhlašování Národního parku Křivoklátsko ve středních Čechách. Park by se měl rozkládat na šestnácti procentech nejcennějšího území nynější Chráněné krajinné oblasti Křivoklátsko. Nový status by měl účinněji chránit tamní rozmanité lesy, skály, údolí, kaňon Berounky či desítky ohrožených rostlin a zvířat. Vznik národního parku podporuje i biolog David Storch, který byl hostem pořadu Události, komentáře.

Vyhlášení Národního parku Křivoklátsko vláda zanesla do svého programového prohlášení. Myšlenku už dříve podpořilo zastupitelstvo Středočeského kraje, které ministerstvo životního prostředí vyzvalo k přípravě jeho vyhlášení. Kraj už také začal na konci minulého roku jednat s obcemi, jichž se vyhlášení národního parku dotkne.

„Jde o nebývale pestrý, a k tomu největší lesní komplex ve vnitrozemí Čeeské republiky s velkou rozmanitostí přírody. Vznik národního parku znamená i významný krok k vytvoření podmínek pro lepší ochranu tohoto území, zejména lesních porostů, ale samozřejmě i rozkvět obcí v regionu,“ uvedlo ministerstvo.

Biolog David Storch byl prý nejdřív k myšlence vyhlášení Národního parku Křivoklátsko skeptický a domníval se, že stávající chráněná krajinná oblast by mohla oblast ochránit dostatečně.

„Postupně se moje názory posunuly v tom směru, že si to Křivoklátsko opravdu zaslouží, hlavně proto, že jde opravdu o cenné lesy. Lesy České republiky v nich teoreticky mohou hospodařit v podstatě stejně, jako když tam bude národní park, ale národní park zajistí to, hospodaření tam směřovalo k maximální ochraně tohoto extrémně cenného území,“ řekl.

mapa národních parků
Zdroj: ČT24

Nížinné lesy jsou ohrožené

Podle Storcha Křivoklátsko představuje unikátní území, protože velká část zdejších porostů se nachází v nížině. „Nížinné lesy jsou u nás poměrně ohrožené, často transformované ve smrkové monokultury. Zde se zachovaly pestré, často listnaté lesy, které v nížině jinak nemáme,“ vysvětlil biolog.

Podle Storcha vyhlášení národního parku neznamená zakáz vstupu. „ Vznikne rada parku, která bude rozhodovat o tom, jaký režim bude fungovat. Budou v ní zastoupeny i místní samosprávy, není důvod předpokládat, že by tam například nesměli chodit lidé,“ poznamenal.

Místní obce a lesníci mají obavy

Místním samosprávám i Lesům ČR se záměr vyhlásit národní park příliš nelíbí. Obávají se možných omezení a stěžují si, že s nimi záměr nikdo dostatečně nekonzultoval. „Chápu ty obavy, ale myslím si, že jsou docela liché. Stále ještě existuje velká možnost pořádat debaty a o věci diskutovat,“ míní biolog.

Ministryně životního prostředí Anna Hubáčková říká, že pokud je kvalitně vyhlášený národní park, tak se dá skloubit ochrana přírody i sociální a ekonomické stimuly. „Je důležité, aby se dohodlo přesně, jaký bude režim hospodaření a vstupu do lesů. Dobré je si taky uvědomit, že park je vymyšlený tak, aby v něm ležela jenom jedna vesnice, to je ta Karlova Ves, jinak všechny jsou na okraji. Konflikt s obcemi by nemusel být nějak velký,“ řekl Storch. 

Podle biologa by se v oblasti měla zachovat bezzásahovost, ale ne úplně všude. „Speciálně v těch oblastech, které patří ke kulturní krajině. Tam předpokládáme, že bude na některých místech dokonce aktivní lidský management, který může simulovat i katastrofy. Příroda občas potřebuje nějaké narušování, ale režim narušování je věc našeho rozhodnutí,“ vysvětlil biolog.

  • Chráněná krajinná oblast Křivoklátsko byla vyhlášena v roce 1978 na rozloze 628 km². Nachází se v západním okraji Středočeského kraje zhruba 30 kilometrů od Prahy. Účelem je ochrana původního krajinného vzhledu včetně mimořádně cenných přírodních lokalit.
  • Středem CHKO vede kaňonovité údolí řeky Berounky, odvodňující většinu území. Nejvyšším vrcholem je Těchovín (616 m) a nejnižším místem Berounka při výtoku v Hýskově (217 m). 
  • Roku 1977 se Křivoklátsko pro svůj význam stalo biosférickou rezervací UNESCO, později i ptačí oblastí v rámci soustavy Natura 2000.