Pražská zoo chce jako první v zemi chovat tasmánské vombaty. Sameček Cooper už se zabydluje

Noví vombati v pražské zoo (zdroj: ČT24)

V expozici Darwinův kráter v pražské zoologické zahradě budou nově k vidění vombati obecní. Zoo v Troji se chce soustředit na chov tasmánského poddruhu. Zatím do Prahy přicestoval ze zoologické zahrady v Hannoveru roční sameček Cooper, přibýt by měla i samice přímo z Tasmánie. Její příjezd zkomplikovala a zpozdila pandemická situace.

Pražská zoo se podle svého ředitele Miroslava Bobka chce zaměřit na chov tasmánských vombatů. „Do Darwinova kráteru jsme počítali jako s takovými vlajkovými druhy nejenom s ďáblem medvědovitým čili tasmánským čertem, ale také s vombatem obecným, konkrétně s jeho tasmánským poddruhem,“ nastínil Bobek.

Sameček Cooper do Prahy dorazil ve středu 8. prosince a návštěvníci zoo ho budou moci vidět v expozici pravděpodobně od poloviny ledna 2022. Přibýt by k němu měla i samička. Podle plánů vedení zahrady by měla přicestovat přímo z Tasmánie. Její příjezd podle zástupců zoo zkomplikovala a zpozdila pandemická situace. Od jara 2022 budou v expozici umístění i dva vombati kontinentálního poddruhu. Ti ale pobudou v pražské zoo jen krátkodobě.

Sameček je aktivní a velmi kontaktní

Sameček Cooper se narodil v červenci 2020 v hannoverské zoo a je prvním potomkem tamního chovného páru – tříleté samice Mayi a pětiletého samce Kellyho. Podle chovatele Davida Valy je Cooper velmi kontaktní, a i když jsou vombati soumračná až noční zvířata, je pražský vombat aktivní i v době oběda. Tou dobou podle chovatele dostává svou krmnou dávku, která sestává mimo jiné z batátů, kukuřice a další zeleniny.

Tasmánské vombaty dosud chová v Evropě sedm zoologických zahrad. Pražská zoo je tak osmou evropskou a první českou zoo, kde budou návštěvníci moci vombata tasmánského poddruhu obdivovat.

Typické australské zvíře s neobvyklým trusem

„Vombati jsou typická australská zvířata,“ poznamenal kurátor savců v pražské zoo Pavel Brandl. Domovinou vombata obecného je zvláště jižní část Austrálie a Tasmánie. Tito vačnatci váží zhruba 15 až 25 kilogramů a na délku měří asi metr. Mají hrubou a hustou srst olivově zelené až černé barvy.

Jejich nory jsou plné hmyzu, plazů i ptáků, kteří se sem ukrývají před počasím. Právě díky těmto podzemním městům mají vombati výrazně nižší úmrtnost než ostatní australská zvířata. Vombati mají také neobvyklý tvar trusu. Zanechávají po sobě výkaly v podobě velmi pravidelných kostiček.

Zoo v pražské Troji patří mezi turisticky nejnavštěvovanější místa. Kvůli pandemii covidu-19 však zaznamenala úbytek návštěvníků. Loni do zahrady zavítalo 851 623 lidí, tedy o téměř 605 tisíc méně než v roce 2019. Zoo byla v důsledku protiepidemických opatření 114 dnů uzavřená pro veřejnost a v mnohé další dny roku byl provoz omezený.