Soud zamítl žalobu OKD na firmu NWR a Bakalu. Těžební společnost po nich žádala skoro 25 miliard

Krajský soud v Ostravě v pátek zamítl společnou žalobu, ve které těžební společnost OKD (nyní Správa pohledávek OKD) žádala od firmy New World Resources NV (NWR) a podnikatele Zdeňka Bakaly více než 24,5 miliardy korun mimo jiné za podle ní neoprávněně vyplácené dividendy. Soud ale uvedl, že výplaty dividend byly podle zákona, informovala mluvčí soudu Veronika Ralevská.

„Soud dospěl k závěru, že veškeré distribuce, tedy podíly i dividendy, které byly vypláceny v letech 2006 až 2012 hlavnímu akcionáři, tedy NWR, byly provedeny v souladu se zákonem. Úroveň vlastního kapitálu v době, kdy bylo plnění poskytnuto, výplatu dividend umožňovala,“ řekla Ralevská. Společnost OKD tedy podle soudu vytvářela veškeré rezervy, které podle právního předpisu tvořit měla.

„Zdeňka Bakalu těší, že po pěti letech zkoumání dospěl nezávislý soud k závěru, že rozhodnutí NWR o výplatě dividend, tvorbě rezerv a dalších finančních transakcích probíhala vždy v souladu se zákonem. Vítáme, že nynější rozsudek potvrdil závěry nedávno ukončeného vyšetřování policie a státního zastupitelství a že i soud odmítl obvinění související s kauzou OKD jako neopodstatněná,“ sdělila Bakalova mluvčí Šárka Samková. 

OKD podala žalobu v roce 2016, poté co se firma dostala do úpadku. Do potíží se společnost dostala kvůli klesajícím cenám uhlí a předluženosti. Insolvenční návrh na sebe podala sama, věřitelé pak přihlásili pohledávky za více než 23 miliard korun.

Firma poté prošla reorganizací. Doly a provozní majetek byly vloženy do nové společnosti, jejímž majitelem se prostřednictvím své firmy Prisko stal v roce 2018 stát. Později se přejmenovala na OKD, zatímco v původní OKD zůstaly jen pohledávky za bývalými majiteli a její název se změnil na Správa pohledávek OKD.

OKD je jediným producentem černého uhlí v Česku. Těžba ale postupně končí, protože se nevyplácí. Firma už využívá jen dvě šachty Dolu ČSM na Karvinsku, kde se má těžit minimálně do konce příštího roku. Pracuje tam přes 3500 lidí.

  • Už za socialistické éry se uzavřela část šachet, jiné ale naopak vznikly, jako třeba Paskov a Staříč ze 60. a 70. let. V roce 1990 fungovalo v ostravsko-karvinském revíru 13 šachet a OKD zaměstnávaly na 104 tisíc lidí. Po listopadu 1989 přišlo postupné uzavírání neefektivních provozů, doprovázené propouštěním. V roce 1992 měly OKD přes 72 tisíc zaměstnanců, o dva roky později pracovalo v devíti dolech přibližně 50 tisíc lidí. V roce 2017 v OKD i se zaměstnanci dodavatelských firem pracovalo zhruba jedenáct tisíc lidí, koncem roku 2019 asi o dva tisíce méně.
  • Za posledních třicet let skončila těžba například v dolech Jan Šverma (1992), Heřmanice (1993), Odra (poslední důl na území Ostravy, 1994), Julius Fučík (1998) nebo Barbora (2002). V lednu 2007 vyjel poslední vozík s uhlím z dolu Dukla v Havířově a v Dole Paskov byla těžba ukončena 31. března 2017. V Dole Lazy skončila těžba 28. listopadu 2019.
  • V srpnu 2019 začaly OKD zasypávat první ze dvou uzavřených jam Dolu Paskov ve Sviadnově na Frýdecko-Místecku. Jámy jsou hluboké 600 a 900 metrů. V podzemí Dolu Paskov stále zůstává podle odhadů několik milionů tun uhlí.
  • V někdejším ostravsko-karvinském revíru se nyní těží uhlí už jen v karvinské části, a to v dole ČSM.