Silničáři otevřeli celý jihovýchodní obchvat Otrokovic. Odvede veškerou tranzitní dopravu z města

Ředitelství silnic a dálnic zprovoznilo celý jihovýchodní obchvat Otrokovic na Zlínsku, který je součástí dálnice D55. Motoristům začala sloužit i nová okružní křižovatka v Napajedlech na Zlínsku, která propojí silnici I/55 s dálnicí D55.

Od konce června mohli řidiči využívat jihovýchodní obchvat Otrokovic v provizorním režimu. Jezdili jedním pásem dálnice, a to v jednom pruhu v každém směru. Rychlost byla omezená na 80 kilometrů v hodině. Teď už budou moci využít dálnici v plném čtyřpruhovém profilu bez omezení.

„Nový dálniční obchvat odvede veškerou tranzitní dopravu z jihovýchodní části Otrokovic, díky čemuž dojde k omezení exhalací a hluku z dopravy a tím i k podstatnému zlepšení životního prostředí ve městě. Výraznou úlevu pocítí zejména lidé bydlící u současných silnic I/49 a I/55, po kterých projížděla těžká nákladní doprava,“ řekl generální ředitel ŘSD Radek Mátl.

Jihovýchodní část obchvatu Otrokovic je dlouhá přes tři kilometry. Její výstavba začala v říjnu 2018, náklady přesáhly sedm set milionů korun. „Jsme rádi, že se nám navzdory nepříznivé epidemiologické situaci podařilo dodržet plánovaný termín zprovoznění stavby,“ uvedl ředitel zlínského pracoviště ŘSD Karel Chudárek.

Město chce obchvat bez poplatku

„Na tuto stavbu jsme dlouho čekali. Odvede tranzitní dopravu z Otrokovic, kdy zejména Kvítkovická křižovatka byla velmi přetížená a denně přes ni jezdilo až třicet tisíc automobilů. Očekáváme, že denní průjezd klesne na méně než polovinu,“ řekl otrokovický radní Michal Drábek (ANO). Otrokovice mají bezmála osmnáct tisíc obyvatel.

Aby byl potenciál obchvatu města využitý, je podle Drábka nutné, aby jej mohli řidiči užívat bez poplatku. „Budeme se to snažit vyjednat, v opačném případě by to vedlo k návratu části dopravy do města,“ uvedl radní. Nyní se po obchvatu Otrokovic jezdí zdarma. Jeho jihovýchodní část by měla být podle zástupců ŘSD zpoplatněna od příštího roku, severovýchodní část od roku 2023.

Výstavba bude pokračovat

Dosud bylo v plném provozu přes šestnáct kilometrů dálnice D55 mezi Hulínem na Kroměřížsku a Otrokovicemi. Nyní se staví úsek dálnice mezi Babicemi a Starým Městem na Uherskohradišťsku a Starým Městem a Moravským Pískem na Hodonínsku. S jejich dokončením počítají silničáři v roce 2024. Příští rok by měla začít výstavba úseku mezi Moravským Pískem a Bzencem na Hodonínsku. Do dvou let chce ŘSD podle Mátla zahájit stavbu úseku z Napajedel do Babic.

Po kompletní dostavbě dálnice D55 v budoucnu propojí střední, jihovýchodní a jižní Moravu. Dlouhá bude zhruba sto kilometrů, u Břeclavi se napojí na dálnici D2.

Jihovýchodní část obchvatu Otrokovic
Zdroj: ŘSD ČR