Bavorsko zpevní břehy řeky Reslavy, aby zabránilo splavování rtuti z bývalé chemičky do Česka

Události v regionech: Opatření proti úniku rtuti do Ohře (zdroj: ČT24)

Bavorsko po naléhání Povodí Ohře začne zpevňovat břehy řeky Reslavy (Röslau), aby zabránilo splavování rtuti do Česka. Rtuť se do Ohře a následně do přehrady Skalka dostává už desítky let z okolí bývalé chemičky v Marktredwitz, a to i přes její rozsáhlou sanaci v 90. letech. Aktuálně do nádrže Skalka přitéká až patnáct kilogramů kovu ročně.

Chemička v bavorském Marktredwitzu ležela asi patnáct kilometrů od českých hranic a musela k zemi už v roce 1985. Za necelých dvě stě let provozu se tam nahromadily tuny jedovatého materiálu a z nelegálních nádrží odtékala rtuť rovnou do kanalizace.

„Jedna kolegyně mi vyprávěla, že když byla malá, před mnoha lety, byla tahle říčka občas červená, modrá nebo i žlutá. Jako dětem jim to přišlo vtipné,“ popisuje obyvatel Marktredwitzu Thomas Strigl. Úřady kvůli znečištění musely sanovat asi padesát šest tisíc tun zeminy. Na místě dnes stojí nákupní centrum.

Řekou Reslavou se ale jedovatý kov stále přenáší i do Česka, do Ohře a dále do vodní nádrže Skalka. „Rtuť se vyskytuje v jemném sedimentu. Aktuálně teče jeden kubík vody, při desetinásobku už je tady zakalená voda a měříme vysoké hodnoty,“ hodnotí vedoucí provozu Cheb Povodí Ohře Jan Bezděk.

„I při takovém průtoku, který nastává prakticky každý rok, při jarním tání, nebo když jsou nějaké bouřky, se dostává na naše území rtuť v množství zhruba deset kilogramů za den,“ vysvětluje mluvčí a technický ředitel Povodí Ohře Jan Svejkovský.

Množství rtuti v rostlinách a živočiších
Zdroj: ČT24

Rtuť všude

Rtuť v sobě mají i vodní rostliny, hlodavci nebo ryby. Ty dravé i trojnásobné množství než je limit. Lidé je proto nesmí jíst. „Rtuť, kterou sníme v rybě, je většinou v organické podobě a ta je u dospělého člověka velice toxická. Narušuje hlavně imunitní systém, může poškozovat játra a ledviny, ale mnohem toxičtější je ještě v případě dětí, protože u nich se vyvíjí mozek a může dojít k jeho poškození,“ popisuje odborný konzultant v oblasti ekologických a zdravotních rizik Miroslav Šuta.

A nese to s sebou omezení pro turistický ruch a vůbec možnosti rekreace. I proto už desítky let usiluje Povodí Ohře i Karlovarský kraj o zpevnění koryt řek na německé straně. To se teď podařilo prosadit. V pilotních úsecích by mělo dojít k použití pevnějšího opevnění břehů, které by bránilo ve vymílání usazenin.

Práce začnou ještě v říjnu

Německo původně navrhovalo opatření blízká přírodě, tedy že by podél koryt zasažených řek kladlo dřevo a větve. To ale podle Povodí Ohře není dostatečné, hlavně v době přívalových dešťů. Nakonec tedy bude opevnění kamenné.

Projekt už mají bavorské úřady připravený, mají dokonce i vybranou firmu, která bude opevnění stavět. Začít by měla ještě tento měsíc. Stavět by se mělo na třech úsecích v rámci pilotního projektu.

Tyto kroky následně Povodí Ohře vyhodnotí, a jakmile bude zřejmé, že je únik rtuti do Česka výrazně snížený, nebo dokonce zastavený, začne s pracemi taky Karlovarský kraj. V plánu je vypuštění přehrady Skalka a vytěžení sedimentu ze dna, aby rtuť dále nekontaminovala rostliny a ryby. To může vyjít i na stovky milionů korun.