V Ostravě vyroste nový most podle návrhu architekta Kouckého

Most přes řeku Ostravici v oblasti Karoliny nahradí nový. Pro Ostravu ho navrhl architekt Roman Koucký. Budou ho tvořit symetrické, ale zrcadlově otočené konstrukce, vyroben bude z patinující oceli a ze skla. Zhruba dva roky potrvá projektování, další dva pak samotná stavba, hotov by mohl být v roce 2025.

Most Na Karolině je v neuspokojivém technickém stavu. Jeho vlastníkem je sice kraj, ale nachází se v části města, která se významně rozvíjí. Vznikají v ní například nové objekty pro Ostravskou univerzitu. Město se proto dohodlo s krajem, že nechá nový most vybudovat a kraj se bude podílet na jeho financování.

„Náklady na demolici a stavbu mostu by se měly pohybovat do dvou set milionů korun (bez DPH). Dohodu musí ještě schválit orgány města i kraje,“ řekla náměstkyně primátora Zuzana Bajgarová (ANO).

„Ze všech více než jedenácti set mostů, které má Moravskoslezský kraj ve správě, jich je větší polovina v dobré kondici. Zhruba pětina se jich ovšem nachází ve stavu, který vyžaduje opravu. Mezi ně patří i most přes řeku Ostravici v centru Ostravy,“ uvedl náměstek hejtmana pro dopravu Radek Podstawka (ANO), který uvítal, že se město do rekonstrukce zapojí.

Most bude sto metrů dlouhý a sedmnáct metrů široký a rozdělen bude na tři samostatné části. Uprostřed bude dvoupruhová vozovka a na konzolách po stranách budou dva chodníky pro chodce i cyklisty.

Rozhovor s architektem Romanem Kouckým (zdroj: ČT24)

Koucký: Mosty byly vždy vrcholem umu stavitelů

„Mosty mají mezi stavbami zvláštní výsostné postavení. Bez ohledu na dobu, ve které vznikaly, byly vždy vrcholem technických možností a umu jejich stavitelů. Mnohdy jsou města samotná charakterizována svými mosty,“ řekl architekt Koucký.

Připomněl, že nový most bude spojovat dvě části Ostravy – Moravskou a Slezskou. „Každá má jiný charakter. Aby byl nový most symbolem jejich setkání, má každá stejnou část asymetrické nosné konstrukce mostu, které se symbolicky potkávají nad řekou,“ doplnil architekt.

Koucký se navrhování mostů věnuje řadu let. K jeho nejznámějším dílům patří Trojský most v Praze či Mariánský most v Ústí nad Labem.