Sedával pod ní Jirásek i Nováková. Zpívající lípa z Telecí se stala Stromem roku

Ve dvacátém ročníku populární ankety Strom roku pořádané Nadací Partnerství zvítězila Zpívající lípa z obce Telecí na Svitavsku. Od veřejnosti dostala 2635 hlasů. Druhé místo obsadil strom s přízviskem Dubisko valašisko tvrdé z Kozlovic na Frýdeckomístecku, bronz slaví v Brně, kde uspěl smrk ztepilý v Ramešově ulici.

Zpívající lípu nominovala za Základní a mateřskou školu Telecí její ředitelka Olga Kosíková se svými žáky. „Děti i rodiče, občané Telecí i okolní obce od letošního jara žijí nominací a hlasováním v anketě Strom roku. I kdyby Zpívající lípa nevyhrála, díky všem letošním aktivitám pořádaným u příležitosti ankety Strom roku mnozí získali mnohem silnější vztah k přírodě, přírodním památkám, a především k místu, kde žijí,“ uvedla ředitelka školy. Děti i dospělí na podporu svého favorita uspořádali výstavu, koncert a zpívání u lípy, a dokonce jí natočili vlastní film.

Zpívající lípa nebo také Lukasova lípa patří mezi nejmohutnější a nejstarší stromy České republiky a je památná. Sedával pod ní Alois Jirásek i Tereza Nováková, její příběh měl v plánu zhudebnit Bohuslav Martinů. Její stáří je odhadováno na více než sedm set let.

Odkazuje k dobám husitským, působení českých bratří a jejich pronásledování. Záznamy z období pronásledování tajných evangelíků vypovídají o tom, že si v dutině lípy bratr Jiroušek opisoval vypůjčený Nový zákon a Knihu žalmů Starého zákona. Podle poznámek na deskách opisu přitom údajně spotřeboval 1204 lojových svíček. V pověsti se dále vypráví o tom, že když opisoval žalmy, zpíval si je, a poněvadž byl hluchý, sám je neslyšel. Zpěv se nesl z dutiny vysoko do koruny a zazníval střídavě ze všech stran. Díky ozvěně ve veliké dutině nabýval zvláštního zabarvení, které působilo o to víc tajemně právě v noci, kdy stařeček knihy opisoval.

Potomci lípy rostou v Praze i Bristolu

Odkaz lípy žije i dál. V roce 2000 byl vysazen první potomek Zpívající lípy, který pod stromem vyklíčil z lipového semínka. Od té doby byla zasazena dvacítka semenáčků a další jsou připraveny k výsadbě. Rostou u místní školy, v pražském arboretu potomků významných stromů na Vyšehradě, ale také v anglickém Bristolu i jinde.

„Věříme, že i naše kampaň Jeden Čech, jeden strom povzbudí veřejnost k tomu, aby se do ankety Strom roku hlásilo stále více stromů,“ dodala ředitelka.

Strom roku 2021
Zdroj: ČT24/Nadace Partnerství

Vítězná lípa završila pomyslný kruh dvaceti let ankety. Byla totiž nominována i do vůbec prvního celostátního ročníku, kdy skončila čtvrtá. „Spolu s letošním prvenstvím si odnáší i poukaz na odborné ošetření a účast v zimním mezinárodním kole, kde bude soupeřit o titul Evropský strom roku. Od 23. října zároveň nadace spouští  nominace do nového ročníku ankety Strom roku. Nominujte na www.stromroku.cz a proměňte svůj strom života ve Strom roku,“ vyzvala koordinátorka ankety Silvie Zeinerová Sanža z Nadace Partnerství.