Výjimečný trest za vraždu cyklistky v Olomouci platí. Odsouzený vzal odvolání zpět

Za loňskou vraždu cyklistky na okraji Olomouce si osmačtyřicetiletý Rostislav Basler definitivně odpyká výjimečný trest 25 let. Na začátku jednání u olomouckého vrchního soudu vzal své odvolání nečekaně zpět. Původně s vinou souhlasil, odvolal se pouze proti výši trestu. Kromě výjimečného trestu mu soud uložil také zabezpečovací detenci. Znalci ho označili za agresivního sadistu, který je pro společnost extrémně nebezpečný.

Jednání u soudu trvalo jen pět minut, Baser se pouze krátce poradil s obhájcem. „Na odvolání netrvám, beru ho zpět,“ řekl vzápětí soudcům. „Odvolání jsem podal na základě písemného pokynu obžalovaného, tudíž mě to částečně překvapilo, ale je to jeho právo, zvážil to, bylo to jeho rozhodnutí,“ řekl obhájce Martin Začal. Kdy se k tomuto kroku jeho klient rozhodl, nevěděl. Žalobkyně se práva na odvolání vzdala už při vyhlášení rozsudku u krajského soudu. Ten totiž tehdy rozhodl podle jejího návrhu –⁠ výjimečný trest navrhovala s ohledem na brutální provedení i trestní minulost obžalovaného.

Případ se stal loni v dubnu na okraji Olomouce. Muž si jednapadesátiletou cyklistku náhodně vytipoval a počkal na ni na rozcestí u božích muk. Poté, co odmítla jeho výzvu k sexu, ji podle rozsudku surově napadl. Pětkrát ji udeřil sekerou sečnou stranou do hlavy a trupu, bodl kuchyňským nožem do krku a poté s největší pravděpodobností ještě rdousil rukou. Žena utrpěla řadu zranění, vykrvácela z proříznuté hrdelní žíly.

Znalci jeho resocializaci vyloučili

Basler svou oběť napadl tři měsíce po propuštění z vězení, podobných činů se dopouštěl i v minulosti. Má na kontě již čtyři útoky na ženy v letech 1993, 1997, 2006 a loni, kdy ženy napadl při sexuálně motivované trestné činnosti nožem či udeřil kovovou tyčí. Podle znalců jde o obdobný způsob provedení, jeho resocializaci vyloučili. Znalec z oboru sexuologie u něj diagnostikoval sexuální deviaci agresivní sadismus.

Obdobně vysoké tresty projednává olomoucký vrchní soud výjimečně. Letos by se měl zabývat i dalším případem z regionu, kdy obžalovaný dostal za vraždu rovněž výjimečný trest 25 let. Jde o případ Pavla Nárožného z Přerova nepravomocně odsouzeného za vraždu svého otce a jeho manželky z roku 2009. I tímto případem se původně zabýval olomoucký krajský soud, který třikrát Nárožného zprostil obžaloby, vrchní soud ale rozhodnutí pokaždé zrušil. Nakonec rozhodl i o změně senátu, případ se přestěhoval do Ostravy, kde jej odsoudili letos v únoru. Muž se na místě odvolal.