Česko zasáhl silný vítr. Padající strom v Sokolově zranil ženu a dítě

Velkou část republiky zasáhl silný vítr, který má ve většině krajů foukat až do osmé hodiny večerní. V areálu Baníku Sokolov vítr zlomil strom, který na cyklostezce zasáhl skupinu lidí. Lehké zranění utrpěla žena a jedno dítě. U popadaných stomů zasahovali Karlovarští hasiči na mnoha místech. Ve středu se má navíc silný vítr na západ Čech vrátit.

„Ke spadlému stromu jsme byli povoláni krátce před 10:00. Na místě byla žena a dvě její malé děti. Žena a jedno z dětí utrpěly lehká zranění, se kterými je záchranná služba převezla na ošetření na chirurgickou ambulanci,“ uvedl mluvčí krajské záchranné služby Radek Hes.

Spadlý strom hasiči hned po převozu zraněných z cyklostezky odstranili. „Během dopoledne vyjížděli odstranit spadlý strom také v Krásném Jezu, Fojtově, Nadlesí u Lokte, u Žlutic, Bečova, Krásna, Nejdku, Drmoulu či ve Staré Roli,“ uvedli krajští hasiči na svém facebookovém profilu.

Foukat bude i ve středu

Silný vítr, který zasáhl velkou část republiky, se ve středu odpoledne vrátí do západní poloviny Čech. V nárazech přesáhne rychlost 65 kilometrů v hodině, může způsobit menší škody na budovách a lámat stromy, informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ), který tak doplnil své pondělní upozornění na silný vítr.

V úterý silný vítr zasáhl Plzeňský, Karlovarský, Ústecký, Liberecký a Královéhradecký kraji, Prahu, velkou část středních Čech, západní polovinu Jihočeského kraje a sever Olomouckého kraje. Ustávat by měl ve 20:00. Na horách může mít v nárazech rychlost až 90 kilometrů v hodině. 

„Doporučuje se zajistit okna, dveře, odstranit nebo upevnit volně uložené předměty, zabezpečit skleníky a podobně. Dbát zvýšené opatrnosti při pohybu venku a při řízení vozidel. Na horách omezit túry a nevydávat se zejména do hřebenových partií,“ doplnili meteorologové.