Univerzita Palackého má nového rektora. Jmenování Martina Procházky schválil prezident

Prezident Miloš Zeman schválil jmenování nového rektora Univerzity Palackého v Olomouci Martina Procházky. S novým týmem nastoupí od soboty do čela univerzity. Procházka dosud osud působil jako děkan fakulty zdravotnických věd. Nového předsedu si bude muset hledat i akademický senát univerzity, jeho stávající šéf Michal Malacka se stane jedním z prorektorů.

Procházka byl do funkce rektora zvolen na konci března a jeho funkční období potrvá do 30. dubna 2025. Ve funkci střídá Jaroslava Millera, který měl univerzitu vést do roku 2022. Loni v prosinci však nečekaně oznámil rezignaci ke konci letošního dubna. Odůvodnil ji obstrukcemi kolem vzniku nového vysokoškolského ústavu CATRIN.

Prioritou pro nově zvoleného rektora bude celkové zklidnění situace, vyostřené kvůli sporům ohledně CATRIN, a návrat studentů do výuky. „Musíme se vyrovnat nejen s vnitřními spory, ale především s následky pandemie. Máme před sebou důležitý úkol podpořit naše studenty, kteří prakticky přišli o tři semestry, aby ve studiu pokračovali,“ uvedl Procházka.

Jednání o CATRIN budou zvlášť

Jednání o CATRIN, která dosud podle něj neúměrně zatěžovaly porady vedení, chce vyčlenit mimo běžnou agendu univerzity. „Neexistuje jednoduché řešení, obě strany mají svým způsobem pravdu a cítí křivdu. Přesto věřím, že najdeme společný průnik. Chtěl bych se opřít o akademický senát, který mi pomůže s rozhodnutím v této věci,“ dodal nově zvolený rektor. Doufá také, že bude žaloba ze strany přírodovědecké fakulty stažena a celá věc se vyřeší na akademické půdě.

Tým prorektorů má již zvolený. Jeho zástupcem pro strategii a vnější vztahy bude Michal Malacka, který zároveň skončí v pozici předsedy akademického senátu. Ze stejných důvodů ukončil své působení v senátu i další z členů prorektorského týmu Vít Procházka, který se bude věnovat komunikaci a záležitostem studentů. Prorektorem pro doktorská studia a projektovou činnost bude Dušan Lužný, studijní záležitosti bude mít na starosti Vít Zouhar a legislativu a organizaci Zdenka Papoušková. Internacionalizaci dostane na starost Jiří Stavovčík a oblast vědy a výzkumu Zdeněk Hradil.

„Informační technologie, ekologické otázky a oblast udržitelného rozvoje bude mít ve své gesci můj protikandidát Tomáš Opatrný z přírodovědecké fakulty, už během volby jsem totiž vnímal, že se naše programy nejvíce sbíhají,“ dodal Martin Procházka.

Výběrové řízení na děkana

S nástupem na pozici rektora opouští Procházka zároveň funkci děkana fakulty zdravotnických věd. Odchází i proděkan fakulty Jiří Stavovčík, který se stane prorektorem. Fakultu do zvolení nového děkana povede proděkan Jiří Vévoda. „Přihlášky kandidátů na pozici děkana by měli uchazeči podat do 14. května a nejpozději 14. června bychom se měli dozvědět jméno nového děkana, na němž se shodnou členové akademického senátu fakulty,“ uzavřel Procházka.

– Rodák z Ostravy (narozen 8. července 1970) vystudoval v roce 1994 Lékařskou fakultu Univerzity Palackého v Olomouci.
– V oboru gynekologie a porodnictví získal atestaci I. stupně (1997) i atestaci II. stupně (2001).
– V roce 2007 se stal docentem v oboru porodnictví a gynekologie na Lékařské fakultě UP. Získal specializační způsobilost v oblasti lékařské genetiky (2008) v oblasti perinatologie a fetomaternální medicíny (2010).
– V roce 2016 získal titul profesor v oblasti porodnictví a gynekologie.
– V letech 2014–2019 působil jako přednosta Ústavu porodní asistence FZV UP a od roku 2014 je přednostou Ústavu lékařské genetiky Fakultní nemocnice Olomouc.
– od října 2019 děkanem Fakulty zdravotnicích věd UP
– Je členem výboru České gynekologicko-porodnické společnosti ČLS JEP a několika dalších organizací včetně mezinárodních.
– Působil v zahraničí, například v Belgii, ve Švédsku či Nizozemsku
– Je otcem dvou dcer, manželka Jana pracuje na hemato-onkologické klinice

Martin Procházka
Zdroj: Luděk Peřina/ČTK