Brněnské ParaCentrum Fenix se přesune na Kociánku. Nemocnice mu neprodloužila smlouvu

ParaCentrum Fenix našlo zázemí alespoň pro část svých služeb v areálu Centra Kociánka v brněnském Králově Poli. Přesune se tam z Bohunic, z budovy, která patří Fakultní nemocnici Brno. ParaCentru tam končí nájemní smlouva a nemocnice už ji neprodloužila.

Vedení fakultní nemocnice chce prostory, které si centrum pronajímalo, časem využít pro onkologicky nemocné. Nájemní smlouvu proto už nechtělo prodloužit. ParaCentrum tak muselo řešit otázku budoucnosti.

„Nebyli bychom schopni fungovat, něco by se utlumilo, něco by se přesunulo ke klientům, ale dlouhodobě by to bylo neudržitelné. Nároky na bezbariérovost, na parkování, na to, aby tam bylo možné poskytnout zdravotní služby, byly velké,“ vysvětlil ředitel ParaCentra Fenix Michal Odstrčil.

Pomoc nabídlo Centrum Kociánka. „I kvůli covidu máme nějaké prostory volné. Jsem rád, že můžeme pomoci, i pro nás to bude výhodné, máme podobnou cílovou skupinu. Třeba některé naše služby vozíčkáři z ParaCentra využijí,“ zní z Kociánky.

ParaCentrum Fenix od roku 2004 pomáhá lidem po poškození míchy a jejich blízkým při návratu do aktivního života. Sdružuje více než stovku vozíčkářů a jejich rodinných příslušníků. Klientů mám už přes pět set.