V bošovické papouščí zoo se vylíhly desítky mláďat

Specializovaná papouščí zoo v Bošovicích na Vyškovsku se může těšit z desítek letošních mláďat, na svět přišli malí papoušci dvanácti druhů. Vylíhli se například papouškům senegalským nebo arům malým. Papoušky ale zájemci zatím vidět nemohou, zahrada je kvůli vládním opatřením stejně jako ostatní uzavřená.

Papouščí zoo v Bošovicích tvoří kolem stovky prostorných voliér, k vidění je asi dvě stě dospělých opeřenců více než padesáti druhů. Převážnou část tvoří jihoameričtí papoušci, ale jsou tu také papoušci z Afriky či Austrálie. „Letos oproti loňsku papoušci zahnízdili brzy a mají hodně mladých. Celkem jde dosud asi o 40 až 50 mláďat. Další pak už mají vajíčka,“ řekla ředitelka zařízení Hana Škrháková.

Jako první letos přišla na svět mláďata u papoušků senegalských. Je to druh často chovaný i jako domácí mazlíček. Následovala mláďata žaků velkých, jedno u aratingů slunečních a tři u arů červenoramenných. Mladé mají ale například i amazónci bělobřiší nebo černotemenní. „U žaků se nám podařila čtyři mláďata, obvykle bývají jen tři. Mláďata má ale například i ara severa, to je také docela vzácný papoušek,“ uvedla ředitelka.

Papoušky lidé zatím vidět nemohou, zahrada je kvůli vládním opatřením uzavřená. Zájemci mohou zahradu podpořit prostřednictvím aukce obrázků, které pro tuto příležitost věnovali žáci 2. B pražské základní školy v Tusarově ulici. Aktuálně v Bošovicích pracují na menší dětské zoo, která by se měla otevřít do léta. Budou v ní například klokani nebo ovce.

Zoo leží asi 25 kilometrů od Brna. Jako zoologická zahrada dostala licenci pro činnost v roce 2008, pro veřejnost byla otevřena v létě 2011. Jejím přirozeným předchůdcem byla Farma Ara, kterou založil Vlastimil Škrhák už v 80. letech. Loni do zařízení zavítalo asi 43 tisíc lidí. Proti roku 2019 je to pokles zhruba o dva tisíce, stále je to však druhý nejlepší výsledek od založení.