Německý turista nesouhlasí s podmínkou za posprejování Karlova mostu. Obrátil se na Nejvyšší soud

Německý turista Benjamin Wittig nesouhlasí s ročním podmíněným trestem a stotisícovou pokutou, kterou dostal za posprejování jednoho z pilířů Karlova mostu. Turista podal dovolání k Nejvyššímu soudu, sdělil České televizi mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 1 Lukáš Svrček. Wittigovi trest potvrdil loni v prosinci Městský soud v Praze. Kromě podmínky a peněžitého trestu ho také na pět let vyhostil z Česka.

Posprejováním Karlova mostu se po obvodním a městském soudu v Praze začne zabývat i brněnský Nejvyšší soud.„Dovolání v případu podal obžalovaný Benjamin Wittig,“ uvedl mluvčí obvodního soudu Lukáš Svrček. 

Obvodní soud pro Prahu 1 v listopadu 2019 rozhodl, že Karlův most posprejovali dva němečtí turisté. Kromě Benjamina Wittiga soud potrestal roční podmínkou a stotisícovým peněžitým trestem také jeho mladšího bratra Niclase Steigera.

Zatímco Steiger vinu od počátku přiznával a už v závěrečné řeči uvedl, že rozsudek přijme, jeho starší bratr obvinění odmítl. U soudu uvedl, že nápis o rozměrech pět krát dva metry na most nastříkal pouze Steiger.

Soud: Svědci potvrdili tvrzení strážníků

Wittig se tedy proti rozsudku odvolal. Jeho advokát tvrdil, že nebyl dostatek důkazů k cizincovu odsouzení. Uvedl, že v případu svědčili pouze dva lidé a v jejich výpovědích byly značné rozpory. „Z mého pohledu je nejdůležitější, že na rukou mého klienta nebyla nalezena žádná barva,“ prohlásil. Obaly sprejů byly podle právníka značně špinavé a nebylo možné, aby se od nich sprejer neumazal.

S tím se ale odvolací Městský soud v Praze neztotožnil. „My jsme dospěli k jednoznačnému závěru, že i vina obžalovaného Wittiga byla jednoznačně prokázána,“ prohlásil loni v prosinci předseda odvolacího senátu Tomáš Kubovec. Prvoinstanční soud podle něj provedl veškeré důkazy a správně je zhodnotil.

Soudce Kubovec poukázal také na výpověď jednoho ze strážníků, kteří přijeli na místo. Podle něj se Wittig na čas vzdálil a ruce si otřel. Soudce neshledal ani výrazné rozpory mezi výpověďmi svědků. „Je pravdou, že jsou tam určité nuance,“ uvedl. Podle něj ale svědci v podstatě potvrdili výpovědi městských strážníků.

Pražský městský soud německému turistovi trest pravomocně potvrdil, Wittig s tím však nesouhlasí. Případ nyní na základě jeho dovolání ještě přezkoumá Nejvyšší soud.

Graffiti neočekávaně zmizelo

Nápis se na pilíři mostu objevil v polovině července 2019. Restaurátoři ho začali odstraňovat 27. července a plánovali, že práce budou trvat do půlky srpna. Podle smlouvy za to měli dostat 40 tisíc korun.

V noci na 28. července ale graffiti neočekávaně zmizelo. K odstranění se následně přihlásil Miroslav Černý. Uvedl, že nápis odstranil během asi dvou hodin vysokotlakým proudem páry. Laboratorní výsledky ukázaly, že zdivo mostu nebylo nečekanou akcí poškozeno.