Ostrava chce rekonstruovat chátrající mrakodrap podle návrhu architektky Jiřičné. Dům nabídne desítky bytů

Ostrava chce pokračovat v projektu rekonstrukce nejvyššího bytového domu ve městě. Mrakodrap o dvaadvaceti podlažích v Ostrčilově ulici by se měl ještě o jedno podlaží zvýšit, v objektu vzniknou komerční prostory a také přes sedmdesát bytů. V přistavěném patře bude kavárna s vyhlídkou. Návrh rekonstrukce připravilo studio AI - DESIGN architektky Evy Jiřičné a architekta Petra Vágnera.

Výškový dům v Ostravě, který byl postavený v 60. letech minulého století, už několik let chátrá a město řeší, co s ním. Dokonce zvažovalo demolici, pak rekonstrukci se snížením budovy. Teď chce v projektu rekonstrukce pokračovat a dům dokonce zvýšit a přistavět parkovací dům. Jeho umístění se zatím řeší.

Město předpokládá, že celkové náklady na přestavbu včetně parkování by měly dosáhnout zhruba 390 milionů korun. „Pokud si to přepočteme a srovnáme s jinými bytovými projekty, které děláme, tak je to cena, která se nevymyká,“ uvedla náměstkyně primátora Zuzana Bajgarová (ANO).

Město chce nabídnout projekt soukromému investorovi

Podle Bajgarové se vedení města shodlo na tom, že chce v projektu pokračovat a uskutečnit ho podle připraveného návrhu. „Samozřejmě tak, jak se snažíme už delší dobu, tak bychom to rádi udělali za účasti soukromého investora,“ řekla. Město by tak využilo obdobný model jako u bytového projektu Nové Lauby.

Soukromému investorovi nabídne projekt a jeho realizaci a následně si odkoupí určitý podíl bytů a parkování. „Předpokládáme, že to bude vyžadovat komplexní projekt, pokud budeme optimisté, tak na něj potřebujeme dva roky,“ uvedla náměstkyně primátora. Další zhruba dva roky by pak mohla trvat samotná rekonstrukce.

Podle primátora Tomáše Macury (ANO) ještě není jasné, jak velký bude podíl bytů, které zůstanou v majetku města. Domnívá se ale, že by šlo určitě o menší polovinu, spíše třetinu bytů. Macura se neobává, že by se městu pro projekt nepodařilo získat partnera ze soukromé sféry. „Nebojím se, že by o tento projekt a byty v něm nebyl zájem. Ta lokalita je atraktivní,“ řekl Macura.

Z původního domu zůstane jen skelet

Podle architekty Evy Jiřičné se studio při přípravě návrhu důkladně věnovalo především statice budovy. Objekt se totiž bude nejen zvyšovat, ale v rozích v něm například přibudou balkony a kvůli vyšší bezpečnosti také tubus se schodištěm a výtahy.

Podle Jiřičné bylo snahou architektů vytvořit objekt, v němž by sami chtěli bydlet, a který bude odpovídat aktuálním nárokům na bydlení. Před rekonstrukcí bude nutné demolovat opláštění objektu, z něhož v podstatě zůstane jen železobetonový skelet, který se bude následně přestavovat. Kdyby město objekt nechalo celý zdemolovat, stálo by to podle primátora zhruba 80 milionů korun.

Budova má výšku 68 metrů a čtvercový půdorys. Je postavena v takzvaně pozdním internacionálním stylu. Jde o nejvyšší ostravský bytový dům a třetí nejvyšší ostravskou stavbu po Nové radnici a Bolt Tower. Postaven byl v letech 1965 až 1968. Využíval se k bydlení i jako kancelářské prostory.