Horníci z dolů OKD si začínají hledat novou práci. V lednu jich má odejít přes sedm set

V těžařské společnosti OKD vrcholí přípravy na první vlnu propouštění, v lednu má doly v Moravskoslezském kraji opustit více než sedm set horníků. Dalších 1500 zaměstnanců OKD by pak mělo odejít během března příštího roku. Všichni propuštění zaměstnanci těžařské firmy přejdou pod státní podnik Diamo, kde je čeká propouštěcí pohovor, někteří v dolech zůstanou.

Nekteří horníci pracovali v dolech celý život, teď si po několika desítkách let v šachtě musejí hledat novou práci. Na všech dolech OKD má momentálně úřad práce mobilní pracoviště. O zaměstnance společnosti už projevilo zájem osmdesát firem z regionu. 

I když to byla práce špinavá, hluboko v podzemí, náročná, tak vždycky se člověk do té práce těšil.
Petr Pastucha
bývalý zaměstnanec OKD

„V současné době jedeme na plné obrátky. Máme za sebou osobní pohovory, jednání se všemi lidmi, kteří se objevili v prvním milníku. Jedná se o 750 lidí,“ uvedla personální ředitelka OKD  Radka Naňáková.   

Pro horníky, kteří strávili v dolech velkou část života, je hledání práce velký problém. „Jak to bude dál, nevím. V životě jsem tohle nemusel řešit, že bych musel na úřad práce nebo žádat o podporu, byl jsem zvyklý od svých 21 let pracovat v dole. Mám řidičák na náklaďák, chtěl bych dělat řidiče, udělat si profesní zkoušky,“ řekl jeden z horníků OKD Robert Dimun.

Horníci přejdou pod státní podnik Diamo

K 1. lednu 2021 dostane výpověď 550 zaměstnanců, dalších dvě stě bude pracovat na útlumu zavíraných dolů, o tři měsíce později si podobný scénář zopakuje 1700 lidí. Všichni přejdou pod státní podnik Diamo. 

„Měli jsme na to velmi krátký čas, ale udělali jsme všechno pro to, aby ten přechod byl co nejjednodušší. Jsme připraveni na pohovory a jsme připraveni i převzít jednotlivé lokality OKD,“ uvedl ředitel státního podniku Diamo Ludvík Kašpar.

Někteří horníci se budou starat o likvidaci dolů

V Diamu bude na horníky OKD čekat takzvaný propouštěcí pohovor. „Přijde zaměstnanec OKD, budou na něj čekat dva zaměstnanci Diama – personalista a představitel odborové organizace – a bude s ním veden rozhovor, jakým způsobem s ním bude ukončen pracovní poměr,“ popsal Kašpar.

Někteří horníci tak zůstanou v oboru, právě pod státním podnikem. Na starost budou mít likvidaci šachet, čerpání důlních vod nebo hlídání výbušného metanu.  

Na Karvinsku zůstane na začátku příštího roku v činnosti jediný důl, ČSM. V OKD bude zaměstnáno přes tři tisíce horníků, které čeká výpověď pravděpodobně do dvou let. Kdy přesně, o tom rozhodne vláda.

  • Už za socialistické éry se uzavřela část šachet, jiné ale naopak vznikly, jako třeba Paskov a Staříč ze 60. a 70. let. V roce 1990 fungovalo v ostravsko-karvinském revíru 13 šachet a OKD zaměstnávaly na 104 tisíc lidí. Po listopadu 1989 přišlo postupné uzavírání neefektivních provozů, doprovázené propouštěním. V roce 1992 měly OKD přes 72 tisíc zaměstnanců, o dva roky později pracovalo v devíti dolech přibližně 50 tisíc lidí. V roce 2017 v OKD i se zaměstnanci dodavatelských firem pracovalo zhruba jedenáct tisíc lidí, koncem roku 2019 asi o dva tisíce méně.
  • Za posledních třicet let skončila těžba například v dolech Jan Šverma (1992), Heřmanice (1993), Odra (poslední důl na území Ostravy, 1994), Julius Fučík (1998) nebo Barbora (2002). V lednu 2007 vyjel poslední vozík s uhlím z dolu Dukla v Havířově a v Dole Paskov byla těžba ukončena 31. března 2017. V Dole Lazy skončila těžba 28. listopadu 2019.
  • V srpnu 2019 začaly OKD zasypávat první ze dvou uzavřených jam Dolu Paskov ve Sviadnově na Frýdecko-Místecku. Jámy jsou hluboké 600 a 900 metrů. V podzemí Dolu Paskov stále zůstává podle odhadů několik milionů tun uhlí.
  • V někdejším ostravsko-karvinském revíru se nyní těží uhlí už jen v karvinské části, a to v dole ČSM.