Pražská městská knihovna nově umožní registraci on-line a přidá tisíc e-knih

Městská knihovna v Praze přidá na své stránky na přelomu října a listopadu tisíc nových elektronických knih svým registrovaným čtenářům. Knihy přibydou k současným dvěma tisícům e-knih, které jsou volně k dispozici všem. Peníze na jejich pořízení vyčlenil magistrát, aby v době koronavirové krize podpořil česká nakladatelství a vydavatelství. Zároveň knihovna nově umožní lidem, aby se zaregistrovali jako čtenáři bez nutnosti dojít fyzicky na pobočku.

Pražská městská knihovna na konci října přidá tisíc nových titulů elektronických knih. Ty budou sice přístupné jen pro registrované čtenáře, těmi se ale nově budou moci lidé stát bez nutnosti jít na pobočku. Dohromady tak bude mít knihovna něco přes tři tisíce e-knih, z nichž dva tisíce jsou volně přístupné ke stažení všem.

Na nákup nových knih dalo finance město. „Magistrát nám na jaře dal finance navíc, abychom podpořili česká nakladatelství a vydavatelství,“ řekl České televizi Vojtěch Vojtíšek z Městské knihovny v Praze. Z peněz knihovna nakoupila nové papírové i elektronické knihy. „Všechny tituly jsou pořízené přes české distributory a jde převážně o českou beletrii, jsou mezi nimi ale i překlady zahraničních autorů,“ dodal.

Z dat knihovny vyplývá, že elektronické knihy lidé stahují rok od roku více. Letos v září to například bylo 208 tisíc stažení, oproti loňskému září, kdy si čtenáři stáhli některou z e-knih 167 tisíckrát. Rekordní bylo stahování letos v březnu v době celostátní karantény, kdy si lidé stáhli 920 tisíc knih.