Hrubá stavba repliky kostela v Gutech je hotova. První bohoslužba by měla být v květnu

Tesaři dokončují hrubou stavbu repliky vyhořelého kostela v Třinci-Gutech. Zbývá ještě vyzvednout zvonovou stolici na věž. Práce pak budou pokračovat instalací oken a dveří a v interiéru. Kostel z 16. století shořel před třemi lety, oheň úmyslně založili tři mladíci.

Tesaři začali přímo na místě pracovat teprve počátkem června, sestavit hrubou stavbu jim tak trvalo jenom dva měsíce. Hotovy jsou obvodové stěny, probíhají poslední práce na šindelové střeše. „Dokrýváme zvonové patro, obíjíme ho deskami,“ popsal majitel tesařské dílny Antonín Papšík.

Na příští týden se pak připravuje vyzvednutí zvonové stolice na věž. Tím bude hrubá stavba dokončena kompletně. Práce pak budou pokračovat instalací oken a dveří a tesaře vystřídají elektrikáři.

V září pak začnou práce v interiéru. „Kolem interiéru je diskuze. Vznikne jedna vzorová lavice, abychom si vyzkoušeli, jestli bude dost pohodlná. Snaha je, aby mobiliář v rámci možností odpovídal tomu původnímu,“ vysvětlil vedoucí stavebního odboru z ostravsko-opavské diecéze Václav Kotásek.

Replika kostela by měla být hotová do května příštího roku, první bohoslužba by se měla konat 23. května. Na tento termín je naplánované i vysvěcení kostela. Hrubá stavba kostela vyjde na dvacet milionů korun, dalších šest až sedm milionů bude stát vybavení a technické zajištění.

Za podpálení kostela padly vysoké tresty

Kostel ze 16. století shořel v noci na 2. srpna 2017. Krajský soud v Ostravě poslal za zapálení stavby tři mladíky z Ostravska a Frýdecko-Místecka na tři a půl roku, osm a devět let do vězení. Nejvyšší trest dostal mladík, který akci vymyslel. Nejnižší trest soud uložil chlapci, který budovu zapálil, v době činu ale nebyl plnoletý. Osmiletý trest dostal řidič, který je na místo přivezl.