Rezidentní parkování v Brně se rozšiřuje. Modré čáry nově „zdobí“ i silnice v Králově Poli

Systém rezidentního parkování v Brně se v pondělí rozšířil do ulic městské části Královo Pole. Jde o oblasti Staňkova, Botanická a Dřevařská a zabírají území vymezené ulicemi Veveří, Kotlářská, Pionýrská, Sportovní, Reissigova, Domažlická, Kounicova a Šumavská. Zóna kolem Dřevařské ulice je v zóně B, ve které platí celodenní regulace. Zbytek se nachází v zóně C, kde je parkování regulované od pěti odpoledne do šesti ráno.

„V nových oblastech, které se připojily do systému, je registrovaných více než 1600 rezidentů a asi čtyřicet abonentů,“ řekl v pondělí mluvčí brněnského magistrátu Filip Poňuchálek.

V letošním roce se regulace parkování v Brně rozšířila už podruhé a ještě další dvě etapy by měly proběhnout do konce roku. Úpravy se budou týkat ulic v Králově Poli, v Žabovřeskách, v části Staré Brno a velké oblasti na jih a jihovýchod od historického centra.

Další termíny rozšiřování rezidentního parkování město naplánovalo na 5. říjen a 16. listopad. Brněnské komunikace už nyní připravují vodorovné a svislé dopravní značení.

Podrobnosti k možnostem parkování ve městě a jednotlivým parkovacím zónám Brno zveřejnilo na webových stránkách, které se věnují právě parkování. Součástí aplikace je i přehledná interaktivní mapa

Zákaz vjezdu do vnitrobloků?

Problém s parkováním prodle redaktora ČT Ondřeje Šimečka teď řeší i městská část Brno-střed. Část řidičů se totiž z placených modrých zón přesouvá do vnitrobloků. Do nich sice může vjet jen dopravní obsluha, kontrola ale téměř neexistuje.

„Navrhli jsme, aby na 29 komunikacích, těch účelových, kam spadají vnitrobloky, byl stanoven zákaz vjezdu s výjimkou zde bydlících osob. Chtěli bychom, aby byly zaregistrovány v rámci rezidentního parkování a v tu chvíli si vyřídily také povolení k vjezdu do daného vnitrobloku,“ uvedla mluvčí městské části Brno-střed Kateřina Dobešová.

Zóny pro rezidenty jsou v Brně už skoro dva roky

První modré čáry se v ulicích Brna objevily v září 2018. Účelem tohoto parkovacího systému je vytvořit více místa pro rezidenty na úkor lidí, kteří dojíždějí do města za prací a parkují v ulicích Brna bezplatně.

Ti, kteří do práce dojíždějí denně, většinou nechávají auto v ulicích města zaparkované jenom přes den. Spousta pracujících nebo studentů však nechávala stát vůz na místě i celý týden. Jelikož část těchto lidí nechává auto těsně za hranicí rezidentních zón, město je stále rozšiřuje, pokračovat v tom chce i příští rok.

Kromě modrých čar je nutné sledovat i jednotlivé zóny

Oblast v okolí Botanické ulice je v Brně první, která patří do zóny C. V ní je možné přes den od 6:00 do 17:00 stát bez jakéhokoliv omezení. Mimo tuto dobu je hodina parkování zdarma, každá další stojí 20 korun. V zóně B je také hodina zdarma, za každou další pak řidič zaplatí 30 korun. Specifické podmínky pak platí i pro parkování a zajíždění do centra.

Rezident musí za parkovací oprávnění ve všech zónách zaplatit 200 korun ročně, za druhé auto je to však už osm tisíc a za každé další 12 tisíc korun. Abonent, tedy podnikatel s provozovnou v zóně, platí za první auto čtyři tisíce, za každé další pak 18 tisíc korun.