Podmáčené sklepy, popraskané zdi. Důlní voda už pět let ničí domy v Dolních Pochlovicích

Události: Vzlínající důlní voda ze zatopeného lomu ničí domy v Dolních Pochlovicích (zdroj: ČT24)

Vzlínající důlní voda ze zatopeného lomu ničí rodinné domy obyvatel Dolních Pochlovic nedaleko Kynšperku nad Ohří. Situací se začal zabývat i stát. Hledá řešení, jak poškozené budovy zachránit.

Praskliny ve zdech rodinných domů v Dolních Pochlovicích na Sokolovsku se neustále zvětšují už několik let. „Pořád to pokračuje a pokračuje. Bojíme se tady všichni,“ uvedla obyvatelka obce Marie Hájková.

Voda z nedalekého lomu komplikuje život například i Pavlovi Matouškovi, který v obci vlastní jednu ze zahrad. Vodu musel začít denně odčerpávat.

I na jeho zahradě je teď jeden z monitorovacích vrtů. Ten pomůže odhalit, jaký bude další postup při záchraně poškozených budov, kterých rok od roku přibývá.

„Z větší části jsou to domy, které jsou v okolí, ale už se to dostává i do zadních ulic,“ popsal člen osadního výboru Dolní Pochlovice Michal Kvapil.

Voda začala vzlínat před pěti lety

Spodní voda z místního lomu začala vzlínat do okolních domů před pěti lety – krátce poté, co ji tu přestali odčerpávat.

„Kvóta byla zhruba o nějakých osm metrů níž, než je v současné době,“ uvedl starosta obce Kynšperk nad Ohří Tomáš Svoboda (ČSSD).

Situaci navíc zhoršují i deště, které zvedají hladinu spodní vody. Ta je pak příčinou vlhkosti v domech a šířící se plísně. Vedení radnice v současnosti čeká na to, až zvolený návrh na odizolování domů posoudí odborníci z ČVUT.

Výsledky průzkumu, který od roku 2015 pomáhá řešit i stát, budou známé do konce tohoto roku. „Od ledna se začne s každým individuálně jednat a začnou okamžitě sanační práce,“ uvedl letos v listopadu ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). 

Práce se přitom budou lišit s ohledem na stáří jednotlivých domů. Hradit je bude stát.