Kauza Grandi Stazioni nekončí. Soud musí znovu projednat žalobu na SŽDC

Obvodní soud pro Prahu 1 bude muset znovu projednat část žaloby společnosti Grandi Stazioni na Správu železniční dopravní cesty (SŽDC), v níž italská firma žádala náhradu investic do rekonstrukce hlavního nádraží v Praze. Jde o 176 milionů korun. V úterý o tom rozhodl odvolací Městský soud v Praze. Ten zrušil část rozhodnutí soudu prvního stupně, kterým byla žaloba zamítnuta.

Společnost Grandi Stazioni původně požadovala 776 milionů korun. Z této sumy SŽDC následně vyplatila 565 milionů jako uznatelné náklady na částečnou rekonstrukci. Žalovaná částka se tak snížila na 210,8 milionu korun. Žaloba mířila proti SŽDC, Českým drahám a státu. Další peníze Italové žádali jako smluvní pokutu.

Soud v prvním stupni žaloby Grandi Stazioni letos v dubnu zamítl v celém rozsahu. Soudkyně Lenka Vávrová tehdy v odůvodnění rozhodnutí označila požadavky společnosti jako nedůvodné a žalobu na doplacení nákladů na opravy zamítla. Spolu s tím se stala neopodstatněnou i požadovaná smluvní pokuta. Grandi Stazioni se proti rozsudku odvolala.

Odvolací soud nyní odvolání částečně uznal. Obvodní soud pro Prahu 1 tak bude muset znovu řešit nárok italské firmy na 176 milionů korun. Ostatní části původního rozhodnutí, které se týkaly dalších nárokovaných peněz z celkem požadované částky, odvolací soud potvrdil. Jde například o část žaloby, která mířila pro Českým drahám. Jednání tak bude pokračovat pouze ve věci žaloby Grandi Stazioni proti správě železnic a státu.

Grandi Stazioni měla mít na základě smlouvy z roku 2003 hlavní nádraží pronajaté na 30 let. Součástí smlouvy byla podmínka na zrekonstruování objektu do 16. října 2016. To ale italská firma nesplnila a SŽDC následně odmítla pronájem prodloužit. Krok správy železnic vyvolal soudní spory a přerušil rekonstrukci.

Italská společnost podala v souvislosti s pražským hlavním nádraží čtyři žaloby. Žalobu na určení vlastnictví historické části nádraží Fantovy budovy zamítl v říjnu loňského roku odvolací soud.

Grandi Stazioni napadla také převod nové odbavovací haly z Českých drah na správu železnic. Další žaloba se týkala náhrady údajné škody 1,2 miliardy korun, kterou Italové požadují za neprodloužení nájmu. Tuto žalobu soud zatím nepravomocně zamítl.