Krejčířova vila v Černošicích vyhořela. Za požárem je úmysl, nebo nedbalost

Někdejší vilu uprchlého odsouzeného podnikatele Radovana Krejčíře v Černošicích u Prahy zasáhl v noci rozsáhlý požár. Plameny zničily téměř celou střechu. Oproti původnímu odhadu pěti milionů se škoda vyšplhala na 20 milionů korun. Příčinou vzniku požáru je nedbalost nebo úmysl, vyšetřovatelé nalezli ohnisko. Speciálně vycvičený pes na hledání urychlovačů hoření ale nic nenašel. Dům, na který byla kvůli Krejčířovým dluhům uvalena exekuce, je dlouhodobě neobývaný.

„V 1:55 nám byl nahlášen požár rodinného domu v Černošicích. Hasiči pracují v dýchací technice a rozebírají střechu, která byla zasažena v plném rozsahu,“ uvedla brzy ráno mluvčí středočeských hasičů Vladimíra Kereková. 

Hasiči vyhlásili druhý stupeň požárního poplachu. Na místě zasahovalo deset jednotek, celkem 55 hasičů. Po osmé hodině ráno byl poplach snížen na první stupeň a zásah redukován na sedm jednotek. Během dopoledne se jim po devíti hodinách podařilo oheň přemoci. Hasiči uvedli, že zásahem uchránili majetek za 40 milionů korun.

Na místě zůstala celý den jedna dobrovolná jednotka hasičů, aby objekt monitorovala. Komu bude vyhořelý objekt předán, není jasné. Majitelkou je podle katastru nemovitostí Krejčířova manželka Kateřina. Není zřejmé, zda je objekt pojištěný. Podle mluvčí Exekutorské komory Lenky Desatové musí nemovitost pojistit majitel, soudní exekutorka to učinit nemohla. 

Kolem deváté ráno se na místě sešli vyšetřovatelé, aby začali zjišťovat příčinu požáru. Objekt byl odpojen od elektrického proudu i plynu, je tak zřejmé, že příčinou požáru nebyla technická závada například na elektrospotřebiči. Škoda se pohybuje kolem 20 milionů korun.

První byla na místě dobrovolná jednotka

„Z hasičů dorazila na místo první místní dobrovolná černošická jednotka, která ihned natáhla dopravní vedení a zahájila hasební zásah. V době jejího příjezdu již šlehaly ze střechy plameny,“ informoval Týdeník Policie s tím, že vodu hasiči dováželi kyvadlově v cisternách a doplňovali ji z hydrantové sítě v obci.

Zásah byl komplikovaný, protože střecha budovy je členitá. „Tento objekt je vystavěn velice kvalitně, takže i to nám ztěžovalo hasební zásah, protože složení střešní konstrukce bylo velice pracně zpracované a než jsme provedli prostup do střechy, tak se nám požár rozšířil velice rychle,“ sdělil velitel zásahu Martin Vondra.

Kereková doplnila, že střecha byla z dvojitého podbití dřeva s izolací a bonským šindelem. „Což je to nejhorší, co pro zásah mohlo být,“ podotkla. Místo je navíc špatně dostupné, hasiči proto neměli možnost použít výškovou techniku, dům hasili za pomoci nastavovacích žebříků a přímo ze střechy.

V někdejší Krejčířově rezidenci v Černošicích si podnikatel nechal vybudovat vnitřní i venkovní bazén, saunu, výtah, squashové kurty, luxusní mramorové schodiště i pověstné akvárium, v němž choval žraloka.

Kdysi luxusní vila řadu let chátrá. Několikrát se stala terčem zlodějů a vandalů. Před dvěma lety do vily pronikla i skupina youtuberů. Podle Krejčířovy rodiny způsobili značnou škodu.

Prohlídka Krejčířovy vily v roce 2017: Vyschlé bazény, rozbitá okna i potrhané plakáty (zdroj: ČT24)

Případný kupec by podle odhadů musel vynaložit miliony korun na renovaci neudržovaného domu. Žádný zájemce se ani při opakovaných dražbách nenašel. V dobách, kdy v ní Krejčíř žil, byla cena nemovitosti odhadována na víc než půl miliardy korun. Loni na podzim ji stát neúspěšně nabízel v dražbě za necelých 49 milionů.

Exekutoři v roce 2017 vydražili menší Krejčířovu vilu, která je vzdálená jen několik stovek metrů. Zájemce ji v elektronické aukci koupil za 15,8 milionu korun. Odhadní cena objektu byla o deset milionů vyšší.

Česko žádá o Krejčířovo vydání

Padesátiletý Krejčíř uprchl z Česka před policejním vyšetřováním v červnu 2005 při domovní prohlídce právě černošické vily, v současnosti je ve vězení v Jihoafrické republice.

Česká republika požaduje jeho vydání, v minulosti na něj vydala několik mezinárodních zatykačů. V tuzemsku byl Krejčíř pravomocně odsouzen za podvody s akciemi Tepláren Otrokovice, vytunelování firmy Technology Leasing a daňový únik firmy M5 k souhrnnému trestu 10,5 roku vězení.

V případu tunelování firmy Čepro ho český soud poslal za mříže na 15 let, mimo jiné za přípravu vraždy celníka. Do tohoto trestu se započítává i jeho dřívější odsouzení. V JAR si odpykává 35 let vězení za pokus o vraždu, obchod s drogami a únos.