Odstranění graffiti z Karlova mostu bylo provedeno neodborně, tvrdí správce

Události v regionech: K neočekávanému očištění Karlova mostu se nikdo nepřihlásil (zdroj: ČT24)

Odstranění graffiti z Karlova mostu bylo provedeno neodborně, na zdi zůstaly zbytky zateklé barvy a do spár mohlo také zatéct ředidlo. Most proto dočistí restaurátor, nejdřív ale památkáři odebrali vzorky kamene a laboratoř má zjistit, jaký prostředek byl k očištění kamene použit. Restaurátoři začali nasprejovaný nápis odstraňovat v sobotu a plánovali, že práce potrvají zhruba dva týdny. V noci na neděli ale graffiti někdo odstranil.

K neočekávanému očištění kamenů se nikdo nepřihlásil. Na místě nejsou městské kamery, podle mluvčí Technické správy komunikací (TSK) Barbory Liškové mohly akci zachytit maximálně soukromé kamery, pokud v okolí jsou.

Podle svědků někdo použil k tajnému očištění zařízení pracující s vysokým tlakem vody. „Vím jenom, že tam měli motor, tlak vody a už to šlo. Taky podle toho vzoru jsou tam možná takové díry trošku vlevo,“ popisuje svědek.

„K očištění došlo nějakým proudem. Na zemi jsou stékance. Jestli byla použita chemikálie, nemusíme nyní poznat. Kdyby to byla chemikálie, byla by to jistě těkavá látka, která nemusí být cítit,“ uvedl restaurátor Jan Mjartan, který měl odstranění graffiti na starost. V pátek podepsal s TSK na zakázku smlouvu.

Po laboratorním rozboru bude muset restaurátor pilíř dočistit, případně kameny ošetřit. Výsledky z laboratoře by měly být podle Liškové k dispozici do několika dnů.

Pilíř Karlova mostu, ze kterého zmizelo graffiti
Zdroj: TSK

Pražská policie zatím kvůli odstranění graffiti z Karlova mostu neobdržela žádná trestní oznámení, událost však přesto řeší. „Touto věcí se zabýváme sami, z vlastní iniciativy. Zjišťujeme veškeré okolnosti,“ dodala mluvčí pražských policistů Eva Kropáčová s tím, že v současné době jde o obecné prověřování věci, ne o podezření z konkrétního trestného činu. „Ve chvíli, kdy by vyvstaly nějaké informace, které by opravňovaly zahájení úkonů trestního řízení, tak to samozřejmě uděláme,“ doplnila. 

Obhájce mladíků podal odpor, soud musí nařídit hlavní líčení

Karlův most posprejovali v polovině července dva němečtí mladíci, kteří na jeho pilíři vytvořili nápis o rozměrech zhruba pět krát dva metry. Policie je zadržela přímo při činu. Soud je původně ve zrychleném řízení potrestal roční podmínkou a na pět let oba muže vyhostil z Česka. Muži také měli zaplatit každý sto tisíc korun a navíc společně uhradit škodu, která činí dalších 40 tisíc korun.

Soudkyně i státní zástupce sice původně mluvili o pravomocném trestu, obhájce německých turistů ale podal odpor, a v září tak proběhne hlavní líčení. „Došlo k poměrně zásadnímu obratu,“ uvedla mluvčí soudu Dana Šindelářová.

Líčení bude zahájeno 4. září. Podle Šindelářové se bude v rámci dokazování řešit i odstranění nápisu. „Soud zatím neobdržel žádné sdělení o tom, kdo, jakým způsobem graffiti odstranil a na čí náklady. Důležitou otázkou bude rovněž zjištění, zda odstraněním nedošlo ke způsobení nějaké další škody, která by měla souvislost s uvedenou trestní věcí,“ dodala.

Německý velvyslanec v Česku se za čin omluvil a odsoudil jej jako „kulturní barbarství“.