Voda v Brně je cítit chlorem silněji než jindy. Vodárny použily kvůli havárii jinou dezinfekci

Brněnské vodárny a kanalizace musely kvůli havárii na přivaděči z Březové nad Svitavou změnit druh dezinfekce asi pro čtvrtinu odběratel města. Obyvatelé ale podle vodáren nemusejí mít obavy, kvalita vody je v souladu s vyhláškou ministerstva zdravotnictví.

Už několik dní mohou někteří obyvatelé vnímat intenzivnější pach pitné vody. Je cítit chlorem víc než jindy. „Běžně obyvatelé dostávají vodu, která je dezinfikovaná plynným chlórem. Z důvodu havárie byli zásobeni vodou, která je dezinfikovaná oxidem chloričitým, takzvaným chlordioxidem,“ vysvětlila mluvčí společnosti Renata Hermanová.

Kvůli havárii nemohl být několik dnů napájený z prvního přivaděče z prameniště v Březové nad Svitavou například vodojem na Lesné. Místo něj tam vodárny zásoby dodávaly z úpravny v Čebíně, kam teče voda z Vírské nádrže a druhého Březovského přivaděče.

  • Lesná, Černá Pole, Maloměřice, Husovice, Židenice, Obřany, Soběšice, Tuřany, Holásky, Chrlice, Komárov, Brněnské Ivanovice, části středu města a města Bílovice nad Svitavou

„Pachový vjem u citlivějších jedinců může být odlišný, ale dodávaná voda je naprosto v souladu s vyhláškou, kterou vydává ministerstvo zdravotnictví,“ ujistila mluvčí vodáren. Havárie na přivaděči vznikla v Dolní Lhotě u Blanska a podle mluvčí vodáren dochází k postupnému zprovoznění přivaděče a obnovení dodávek vody. „Předpokládáme, že k dodávce vody, na kterou jsou lidé zvyklí, dojde v průběhu tohoto pátku,“ dodala.

Problém se zapáchající vodou v Brně byl například i v roce 2007, kdy obyvatelé některých městských částí cítili plíseň. Podle vodáren byla ale tenkrát voda z hygienického hlediska v pořádku. V září 2016 naopak musely vodárny do vody přidat víc dezinfekce, protože se v ní objevily koliformní bakterie. Voda byla pitná jen po převaření.