Za loňské brutální napadení cestujícího v MHD poslal soud dvojici Lotyšů na 8 a 10 let za mříže

Za loňské brutální napadení cestujícího v pražském autobusu MHD uložil soud dvěma Lotyšům tresty osm a deset let vězení a navíc také desetileté vyhoštění z Česka. Rozsudek ale není pravomocný, cizinci se domáhají zproštění viny. Napadený 51letý muž zemřel několik měsíců po útoku na následky způsobených zranění.

Muži čelili obžalobě z vraždy, pražský městský soud je však potrestal za těžké ublížení na zdraví s následkem smrti a také za výtržnictví. Státní zástupkyně požadovala pro oba cizince 12 let odnětí svobody. 

Incident se stal loni 13. března odpoledne v zaplněném autobuse, který mířil Strakonickou ulicí do konečné zastávky na Smíchovském nádraží. Oba muži nastoupili v Radotíně, každý do jiné části vozu. Oba předtím vypili několik piv.

Jeden z Lotyšů se pak dostal do sporu s českým cestujícím, který seděl zády k němu. Konflikt vygradoval tak, že Čech, který měl v té době v krvi 3,5 promile alkoholu, vytáhl plynový revolver. Lotyš se s ním začal o zbraň přetahovat, až z pistole vyšla rána směrem k podlaze vozu.

Cizinci po útoku vystoupili a odešli

Podle rozsudku poté cizinec zasadil svému protivníkovi nejméně 12 silných úderů pěstí do hlavy. Mezitím k nim údajně doběhl druhý z Lotyšů, který na napadeného dvakrát šlápl, třikrát jej silně udeřil do hlavy loktem a jednou zvysoka dosedl na jeho trup.

V útoku dvojice podle rozsudku pokračovala i přes prosby ostatních cestujících, aby svou oběť nechala být. Cizinci pak z autobusu vystoupili a odešli – policie je dopadla až po několika dnech. Napadený muž se po operaci mozku už neprobral z bezvědomí.

Dvaačtyřicetiletý útočník se u soudu hájil tím, že se pouze bránil a odzbrojoval muže, který prý mířil zbraní na ostatní cestující včetně dětí. Jeho devětadvacetiletý zeť připustil, že se do konfliktu následně sám zapojil, rozhodně prý ale neměl v úmyslu někoho zabít.

„Neshledali jsme vražedný úmysl. Šlo o spontánní reakci, nikdo z obžalovaných útok nezamýšlel, reagovali impulzivně. Poškozeného ovšem tloukli opravdu velkou silou do hlavy. Museli si být vědomi toho, že mu mohou způsobit vážná zranění, a pravděpodobně mu je i způsobit chtěli,“ uvedla předsedkyně soudního senátu Zuzana Zápalková.