Masarykův domek v Čejkovicích dostal novou střechu. Veřejnosti se otevře koncem října

V Čejkovicích na Hodonínsku jde do finále oprava domku T. G. Masaryka. Dům dostal novou střechu, renovace se dočkal i interiér. Náklady na opravu historické budovy přesáhly 600 tisíc korun. Víc než polovinu pokryla dotace od Jihomoravského kraje. Expozice v domě se otevře znovu koncem října.

Střecha domku v Čejkovicích, kde v dětství žil T. G. Masaryk, se zřítila letos v květnu. Podepsalo se na ní stáří. Expozice, která byla v interiéru domu, poškozená nebyla. Objekt patří Sokolu, který s finanční pomocí kraje a obce začal okamžitě s opravou. Pro veřejnost ale musel expozici muzea v interiéru domku uzavřít.

Jihomoravský kraj poslal na opravy tři sta padesát tisíc korun, přispěla i obec. „My jsme se zavázali dát sto padesát tisíc, ale je tam ještě nějaký doplatek zhruba sto tisíc, který jsme zatím Sokolům zapůjčili,“ řekl starosta Čejkovic Pavel Novotný. V průběhu rekonstrukce totiž nastaly komplikace, které opravy prodražily. „Do střechy nám asi dvakrát zapršelo a došlo k protečení zdí,“ vysvětluje starosta Čejkovic Pavel Novotný.

Ludmila Pazderková spojila s domkem v Čejkovicích téměř třicet let svého života, v expozici pracuje jako průvodkyně. „Dřív tady bylo hodně zájezdů. Mně to teď chybělo,“ posteskla si průvodkyně, která nemohla příběh domu vyprávět celé léto. Turistů by se měla znovu dočkat koncem října.