Turisté ignorují zákazy i pokuty. Na zapovězenou beskydskou horu chodí dál

Poškozování přírody v Beskydech (zdroj: ČT24)

Jen na beskydskou Lysou horu ročně vystoupá na půl milionu lidí. Řada osob míří i na jiné moravskoslezské vrcholy, někteří vystupují přes zákaz také na horu Kněhyni, která se vyznačuje unikátním přírodním bohatstvím. „Výstupů na Kněhyni je opravdu hodně, a to přesto, že zákaz vstupu je vyznačen cedulemi i zátarasy z kamenů,“ zmínila redaktorka České televize Markéta Radová.

Jen za poslední čtyři měsíce letošního roku ochránci přírody podle zjištění České televize pokutovali na tři desítky osob. Udělené pokuty se pohybovaly v rozmezí stovek až tisíců korun.

Zákaz vstupu na horu byl vydán již v roce 2007. „Vysoká návštěvnost totiž ohrožuje tamní přírodu. Jsou zde vhodné podmínky pro život vzácného tetřeva hlušce, jeřábka lesního nebo puštíka bělavého,“ dodala Markéta Radová.

Ředitel Správy CHKO Beskydy František Jaskula se domnívá, že i malé procento turistů může nadělat velké škody. Před deseti lety podle něj „neběhali“ po horách v noci, zatímco dnes jsou v nich celoročně a za každého počasí, uvedl s tím, že zvířata kvůli lidem již ztrácejí své přirozené chování a návyky.

Podle ochránců přírody je nyní nutné hledat kompromis mezi počtem turistů a ochranou přírody. Jaskula zmiňuje také to, že nadměrným turistickým ruchem trpí i stálí obyvatelé Beskyd.

Hory ničí odpadky

V horách se kvůli nezodpovědným návštěvníkům kupí mimo jiné i použitý obalový materiál. Před několika týdny tak 3300 účastníků akce Poděkuj horám sesbíralo v Beskydech odpadky, které by zaplnily třicet kontejnerů.

Sběrači se vydali sbírat odpadky po celé délce pohoří od Třince na Frýdecko-Místecku až po Veřovice na Novojičínsku. Sběrných míst bylo osm a počet dobrovolníků se oproti loňsku téměř zdvojnásobil.

Mezi kuriózními či objemnými předměty, které sběrači našli, byly například židle, kus sloupu elektrického vedení nebo pneumatika od traktoru, potvrdila předsedkyně spolku Čisté Beskydy Kateřina Piechowicz.