Začneme těžit pod Karvinou, je tam milion tun uhlí, plánuje OKD

Těžba pod Karvinou (zdroj: ČT24)

Rozšíření těžby o další území plánuje společnost OKD. Uhlí chce dolovat pod Karvinou - Starým Městem, pod některými částmi Doubravy a Orlové. Jedná se o minimálně milion tun uhlí, sdělil mluvčí OKD Ivo Čelechovský. O povolení již firma žádá báňský úřad.

Obyvatelé lokalit, kterých by se důlní činnost mohla dotknout, se případných následků těžby obávají. „Znám je z míst, kde jsme bydleli. Na domech byly praskliny, kam člověk strčil ruku,“ říká obyvatelka Karviné - Starého Města Silvie Škulavíková. Domnívá se, že po těžbě celý její pozemek i s domem poklesne.

Dohodu s OKD o těžbě podepsali zástupci Karviné již v roce 2016. Ministerstvo životního prostředí ve stejném roce schválilo studii vlivu těžby na životní prostředí, takzvaná EIA je platná do roku 2023.

OKD chtělo nový dobývací prostor před sedmi lety

Záměr rozšířit těžbu pod Karvinou oznámily doly na podzim 2011, radní ale rozšíření těžby pod některé části odmítli. Těžební firma pak předložila okleštěnou variantu, která zasahuje jen pod Staré Město a vyhne se například průmyslové zóně Nové Pole. Rozšíření těžby má však přesto stále řadu odpůrců. Zasáhlo by také do katastrálních území Orlové či Doubravy, tam už má OKD podle Čelechovského dohody uzavřeny.

Svůj záměr těžit ve výše zmíněných oblastech OKD doprovodila prvními výkupy domů. Pak se však společnost dostala do finančních problémů a o nové důlní činnosti se přestalo mluvit.

V dotčených místech ale zůstalo stále sto domů. „V současné době další výkup pozemků a domů neplánujeme,“ informoval Čelechovský.

Firma i tak musí vyřešit takzvaný střet zájmů se 400 účastníky. Veřejné projednání záměru je naplánováno na 4. červenec. Těžba by pak podle zjištění redaktorky České televize Pavly Daňkové mohla začít v prvním kvartálu příštího roku.

Těžební společnost OKD dosáhla loni tržeb 16,8 miliardy korun a vytvořila zisk 3,4 miliardy. Má tak dost hotovosti pro další chod podniku. Potvrdil to insolvenční správce Lee Louda, který se do čela firmy dostal po jejím úpadku kvůli klesajícím cenám uhlí a předluženosti