Další krok ke zlepšení ovzduší v Ostravě. Teplárna přestane vypouštět šest tun prachu ročně

Snížení emisí síry, dusíku, tuhých znečišťujících látek i oxidu uhličitého. Přinese je investice za 138 milionů korun. Zmodernizována za ně bude ostravská teplárna, která dodává energii nejen pro domácnosti, ale i pro významné průmyslové podniky – například vítkovický holding nebo Třinecké železárny.

Energocentrum se nachází prakticky uprostřed města. Jeho dva současné černouhelné kotle mají integrované povolení do roku 2020. Zastoupí je plynová kotelna se třemi kotli a kogeneračními jednotkami. 

Areál zmodernizuje za 138 milionů korun skupina ČEZ ESCO. Firma zde vyrábí teplo jak pro průmyslové podniky, tak pro úřady a domácnosti. Investici hradí ČEZ z vlastních zdrojů. Přestavba se má stihnout ještě letos. Zajistí ji ostravské společnosti ČEZ Energo a ČEZ Energetické služby.

Staré uhelné zdroje budou v průběhu letošního roku odstaveny. Důvodem je konec integrovaného povolení, ale i vycházíme vstříc situaci v Ostravě, kdy smogová situace zejména v zimě není dobrá. Takže přecházíme ve větší míře na plynové zdroje, které jsou výrazně šetrnější k životnímu prostředí než staré uhelné zdroje.
Michal Pastušek
generální ředitel společnosti ČEZ Energetické služby

Prachu bude méně, lidem se bude lépe dýchat

Díky modernizaci se v Energocentru výrazně sníží emise celé řady látek znečišťujících ostravské ovzduší. „Konkrétně klesnou ročně emise oxidu síry o 410 tun (100 procent), oxidů dusíku o 288 tun (93 procent), tuhých znečišťujících látek o 5,8 tuny (96 procent) a oxidu uhličitého o 109 000 tun (81 procent),“ uvedl mluvčí skupiny ČEZ Vladislav Sobol.

Pastušek řekl, že staré uhelné kotle jsou vzhledem k dnešním spotřebám tepla a elektřiny předimenzovány a i po modernizaci by představovaly ekologickou zátěž.

„Nové řešení, které máme, se skládá ze tří částí. Jedna část jsou kogenerační jednotky. Dneska tady fungujeme se dvěma, budou rozšířeny na čtyři. Bude tu výměníková stanice, kde získáváme teplo od společnosti Veolia, a bude tu plynová kotelna, kde budou tři plynové kotle. Ty budou určeny zejména na zimní měsíce,“ popsal podrobněji Pastušek.

Tržby ČEZ ESCO v roce 2016 činily 3,4 miliardy korun, loni podle odhadu dosáhly 4,5 miliardy. Pro letošek skupina plánuje tržby ve výši sedm miliard. Pracuje v ní téměř 1600 zaměstnanců.

V Moravskoslezském kraji platil signál regulace

V Moravskoslezském kraji je dlouhodobě nejhorší ovzduší v zemi a jedno z nejhorších v Evropě. Ke znečištěnému ovzduší přispívá nejen průmysl, ale i doprava, topení v domácnostech a škodliviny ze sousedního Polska.

Region v uplynulých dnech zakryl oblak smogu, byla dokonce vyhlášena regulace a podniky musely snížit množství vypouštěných znečišťujících látek. Nyní se kvalita ovzduší v kraji zlepšuje. Meteorologové ve středu krátce po poledni po šesti dnech zrušili smogovou regulaci, kterou 2. března vyhlásili pro oblast Ostravska, Karvinska a Frýdecko-Místecka.

Už dříve odvolali smogovou situaci pro Třinecko a ostatní části kraje vyjma výše uvedené aglomerace. V současnosti tedy v kraji platí pouze smogová situace pro Ostravsko, Karvinsko a Frýdecko-Místecko bez Třinecka.