V pražském Radotíně vykolejil nákladní vlak, vagon spadl z mostu

Na železniční vlečce v pražském Radotíně vykolejily ve středu ráno při posunu dva vozy nákladního vlaku. Jeden vagon sjel z kolejí na mostu a poškodil podchod pro pěší. Při nehodě si poranil kotník 58letý vedoucí posunu, byl převezen do nemocnice. Vlaky kolem místa nehody projíždějí pomaleji. Policie škodu předběžně odhaduje na milion korun.

„V Praze-Radotíně projel posunový díl s 20 vozy návěstidlo s návěstí zakazující jízdu a následně narazil do zarážedla kusé koleje. V důsledku toho vykolejily dva vozy a došlo ke zranění vedoucího posunu jedoucího na prvním voze,“ popsal událost mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal.

Vagony určené k převážení cementu byly v době nehody prázdné. Mluvčí skupiny HeidelbergCement Marek Tláskal potvrdil, že nehoda se stala na vlečce společnosti Českomoravský cement, jejímž zaměstnancem je i muž zraněný při události.

K nehodě došlo v 8:40, její následky se budou odstraňovat po celý den. Odtažení vagonů proběhne během dvou nocí, uvedli hasiči. Vykolejené vozy poškodily mimo jiné podchod pod tratí v ulici Ke Zděři a blízkou zahrádku restaurace.


Nehoda se stala v blízkosti tratě z Prahy do Berouna a dále do Plzně. „Na žádost hasičů je snížena rychlost v úseku Radotín–Dobřichovice,“ uvedla mluvčí Správy železniční dopravní cesty Kateřina Šubová. 

České dráhy žádné problémy v souvislosti s nehodou nehlásí. Vlaky místem projíždějí pomaleji, větší zpoždění ale nenabírají.

Při nehodě se zranil 58letý muž, který spadl ve stanici Radotín z vagonu z výšky zhruba dvou metrů. „Záchranáři zajistili žilní vstup, podali léky na bolest, končetinu znehybnili,“ uvedla mluvčí pražské záchranné služby Jana Poštová. Se zraněným kotníkem muže převezli na traumatologii nemocnice v Motole.

Policisté událost vyšetřují pro podezření z obecného ohrožení z nedbalosti a dál zjišťují příčiny nehody. Dechová zkouška na alkohol u zraněného muže i strojvedoucího byla negativní, řekl policejní mluvčí Jan Daněk.

Radotínská radnice připomněla, že podobná nehoda se na stejném místě stala už v 60. letech. Podle místních byla velká náhoda, že se při aktuální události kromě posunovače nikdo další nezranil. Podchodem totiž běžně chodí i děti do školy.