Marihuanový gang stanul před soudem. Kvůli výrobě drogy pěstitelé poškodili dům

Soud s prodejci marihuany (zdroj: ČT24)

Krajský soud v Ostravě řeší případ pětičlenné organizované skupiny, která na Karvinsku dva roky ve velkém pěstovala marihuanu. Na trh dostali po dvou sklizních 23 kilogramů drogy, vydělali 1,4 milionu korun. Třetí sklizeň už nestihli.

Po zásahu policie tři Vietnamci a Slovenka skončili ve vazbě. Pátý člen skupiny je na útěku. Hrozí jim až 12 let vězení.

Podle státního zástupce byla skupina velmi dobře organizovaná. V Dolní Lutyni na Karvinsku si pronajali starší rodinný domek. Provedli v něm řadu nepovolených stavebních úprav, načerno se napojili na přívod elektrického proudu a vybavili jej zařízením potřebným pro pěstování marihuany v uzavřených prostorech.

Podle obžaloby se dopustili nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy, krádeže a trestného činu poškození cizí věci.
Lucie Olšarová
mluvčí ostravského krajského soudu

Drogu v domě vyráběli v letech 2016 a 2017. Celkem stihli rostlinu vypěstovat třikrát. První dva cykly stihli celé. Rostlinu usušili a rozprodali. „Vydělali 1,4 milionu korun. Peníze si mezi sebou rozdělili,“ uvedl žalobce. Třetí várku už na trh nedostali, protože zasáhla policie. Kdyby marihuanu prodali, vydělali by dalších víc než 600 000 korun.

Stavebními úpravami navíc poškodili pronajatou nemovitost. Její majitelé škodu odhadli na bezmála 500 000 korun. Nelegálním odběrem elektřiny dodavateli způsobili škodu přesahující 430 000 korun. Hlavní líčení potrvá do čtvrtka.

Policie zasahovala i na Bruntálsku

Pěstitele marihuany odhalili nedávno policisté rovněž na Bruntálsku. Desítky rostlin tam pěstoval s kamarádem majitel slepičí farmy. Když rostliny dorostly do deseti centimetrů, prodal je zájemcům do Ostravy, kteří je dopěstovali. Podle policie si myslel, že se takto v případě odhalení vyhne vysokému trestu. Z pohledu trestní sazby ale velikost pěstovaných rostlin nehraje roli. Celkem policisté v tomto případě obvinila pět lidí, z toho tři jsou ve vazbě.

Ve druhé polovině loňského roku ostravští celníci vypátrali mezinárodní skupinu, která podle nich ve velkém vyvážela marihuanu do Polska. Zajistili kolem 11 kilogramů této drogy a 211 ještě neusušených rostlin. Sedm lidí si vyslechlo obvinění z výroby drog. Ve vězení mohou strávit až 12 let, poznamenala mluvčí moravskoslezského celního ředitelství Pavla Zdobnická.

Marihuana je jednou z nejrozšířenějších drog v Česku. Zkušenost s ní má téměř každý třetí obyvatel mezi 15 a 64 lety. Plyne to ze zprávy Evropského monitorovacího centra pro drogy a drogové závislosti. Podle jeho odborníků má Česko téměř o pět procent vyšší podíl uživatelů marihuany, než je evropský průměr.