Dceřiné firmě Vítkovic chybí provozní kapitál. Dělníci zůstávají doma

V dceřiné společnosti Vítkovic, a. s., Vítkovice Heavy Machinery, chybí peníze na výrobu. Část zaměstnanců zůstane proto doma. Až 800 dělníků by tak mělo pobírat 80 procent mzdy.

Počet zástupců dělnických profesí, kteří nebudou docházet do práce, bude záležet na aktuální výrobě. Vedení dceřiné firmy ale věří, že peníze v dohledné době pomůže zajistit nový investor. Podle mluvčí Vítkovic Evy Kijonkové tak mohou být dělníci povoláni z domácnosti zpět do práce do dvou dnů.

„Zatím jsme jednali s odbory o pracovních režimech do 31. března,“ dodala mluvčí s tím, že jasněji bude koncem března. V té době by totiž do firmy mohl vstoupit nový investor. Jeho jméno vedení Vítkovic zatím tají.

Lidé zaměstnaní na dělnických pozicích původně měli zůstávat doma za 60 procent mzdy. Podle Jany Schindlerové, předsedkyně vítkovických odborů, se však podařilo dohodnout osmdesátiprocentní vyrovnání.

Trvá stávková pohotovost

Pracovníci společnosti Vítkovice Heavy Machinery jsou již třetím měsícem ve stávkové pohotovosti. V minulých měsících se obávali, že nedostanou včas své výplaty. Odbory takové opatření vyhlásily na konci loňského října kvůli porušení kolektivní smlouvy a nedodržení výplatního termínu.

Vítkovice Heavy Machinery jsou producentem ocelí a výrobků z nich, včetně produktů pro energetiku. Mají zhruba 1100 zaměstnanců, z toho asi 800 v dělnických profesích. 

Ve skupině, jejímž hlavním vlastníkem je ostravský podnikatel Jan Světlík, je přes 20 firem, které mají dohromady asi 3000 zaměstnanců. Loni se dostaly do finančních potíží čtyři firmy ze skupiny: Vítkovice Power Engineering letos skončily v konkurzu, Vítkovice Gearworks a Vítkovice Revmont mají povolenou reorganizaci a reorganizace Vítkovic Envi už úspěšně skončila.