Jeřáb položil klíčovou část jezu na řece Odře. Vodní dílo si po padesáti letech žádalo opravu

Oprava jezu (zdroj: ČT24)

Na řece Odře, konkrétně na jezu Lhotka, od středečního rána jeřáby pokládaly klapku o hmotnosti 13 tun. Dvě původní tam byly padesát let a technicky už nevyhovovaly.

„Montáž jezových klapek je podle stavbařů opravdu hodinářská práce s přesností na milimetry. Každá klapka je uložena na sedmi ložiscích, které jsou ukotveny šedesáti závitovými tyčemi,“ uvedla redaktorka České televize Tereza Krumpholzová, podle níž vůle mezi jezovými pilíři a klapkou je z každé strany deset milimetrů.

Speciální jezová klapka je široká přes dvacet metrů a vysoká zhruba dva a půl metru. Náklady na opravu jezu se pohybují kolem dvanácti milionů korun. Renovace vodního díla by měla skončit v listopadu.

„Kvůli opravě bylo nutné podél celé řeky vybudovat jímku, která se ale při deštích dvakrát rozplavila a dělníci ji museli postavit znovu,“ dodala Tereza Krumpholzová.

Jez Lhotka slouží jednak k zajištění odběru vody pro chemický průmysl, také je nezbytný pro zajištění protipovodňové ochrany Ostravy.

Povodí Odry, které je správcem vodních toků a vodních děl na území Moravskoslezského a částečně Olomouckého kraje, za dvě desítky let od katastrofálních povodní v roce 1997 investovalo do protipovodňových opatření na dvě miliardy korun.

Další stavby, které je ještě třeba z hlediska ochrany před velkou vodou vybudovat, se týkají například horního toku řeky Opavy. Jejich součástí je i nádrž Nové Heřminovy.

Na Horní Opavě se staví poldry (zdroj: ČT24)