Hasiči v noci vyjížděli k popadaným stromům, požárů bylo dvakrát víc než obvykle

V souvislosti s nočními bouřkami hasiči vyjížděli k 236 zásahům. Šlo zejména o odstraňování popadaných stromů a větví. Nejvíc práce měli hasiči ve Středočeském kraji, silné bouřky přešly také přes sever Čech. Ještě předtím ale hasiče potrápily také požáry, v úterý jich byl dvojnásobek oproti dlouhodobému průměru.

Mezi Měcholupy na Lounsku a Krupou na Rakovnicku ráno kvůli spadlému stromu skoro dvě hodiny nejezdily vlaky. Omezení se dotklo trati z Prahy do Rakovníka a z Lužné u Rakovníka do Chomutova. Strom na trať spadl zhruba v 7:20. Vlaky čekaly na odstranění a nabraly zpoždění až 50 minut. Provoz byl obnoven v 9 hodin.

„Od půlnoci jsme vyjížděli ke čtyřem spadlým stromům na Rakovnicku,“ řekl mluvčí středočeských hasičů Ladislav Holomčík. Popadané stromy hasiči v kraji odstraňovali také na Kladensku, Mladoboleslavsku, Berounsku nebo Kutnohorsku.

V Ústeckém kraji 13 zásahů

Noční bouřka postihla také Ústecký kraj. Nejvíc zásahů, šest, měli hasiči na Ústecku. „Hasiči čerpali vodu na Střekovském nábřeží, kde byly ucpané kanály, pod viaduktem v Drážďanské ulici v Krásném Březně voda sama odtekla. Hasiči odstraňovali nalomený strom v kempu v Chabařovicích, spadlý strom na komunikaci v Ryjicích, tři spadlé stromy na silnici v Povrlech,“ uvedl krajský mluvčí Lukáš Marvan.

V Děčíně zatopil silný déšť silnici v Boleticích, zanesené byly také kanály v centru. „V Hřensku spadl vzrostlý buk na garáže a auto. U Kerhartic spadl strom na silnici,“ doplnil Marvan. Další stromy hasiči odstranili také na Teplicku nebo Litoměřicku. Zásahů v souvislosti s bouřkou bylo podle Marvana třináct.

Předpověď počasí
Zdroj: ČT24

Horké a suché počasí posledních dní má za následek také zvýšený počet požárů. V úterý jich hasiči v celém Česku likvidovali 108, tedy dvojnásobek dlouhodobého denního průměru. Kvůli suchu dál platí varování před zvýšeným rizikem vzniku požárů v Jihomoravském kraji s výjimkou Blanenska.

V noci na středu v Třinci na Frýdecko-Místecku shořel dřevěný kostel z 16. století. Významná památka byla prakticky zničena. Škody půjdou podle předběžných odhadů do desítek milionů, uvedl mluvčí moravskoslezských hasičů Petr Kůdela. 

Záchranáři v souvislosti s vedry zasahovali také u mnoha případů otrav oxidem uhelnatým z karem. Jen v Praze jich v úterý a noci na středu byla desítka. Lidé by si proto měli nechat své ohřívače vody zkontrolovat, radí záchranáři. Oxid uhelnatý je bezbarvý plyn bez zápachu, který se uvolňuje při nedokonalém spalování. K příznakům otravy patří nevolnost, zvracení, bolest hlavy a pocit na omdlení. V případě podezření na otravu je třeba opustit zamořenou místnost.