Krkonoše modrají. Aby sběrači borůvek hory nezničili, začíná platit omezení vstupu

Studio 6: Omezení vstupu do KRNAP (zdroj: ČT24)

V Krkonoších pozvolna dozrávají borůvky. Začíná proto platit zákaz vstupu do vybraných vzácných lokalit, které v minulosti poškodili profesionální sběrači těchto plodů. Správa národního parku ho vyhlašuje každý rok, platí až do poloviny října. Místa se zákazem vstupu vyznačili správci parku v terénu informačními cedulemi v českém, polském a německém jazyce.

Ačkoli jde hlavně o to, aby vzácné lokality neničili velkosběrači borůvek, neměl by do vyhlášených oblastí vstupovat nikdo, natož tam něco trhat. Omezení se netýká úplně celého národního parku, ale významné jeho části ano. Parkové správě jde především o ochranu nejvzácnějších lokalit, jako je Labský důl, Kotel, Obří důl nebo Pančavská, Labská a Bílá louka.

„Tyto lokality jsou nejvzácnější a tam lidé v tento okamžik nesmějí vstupovat,“ shrnul mluvčí Správy Krkonošského národního parku Radek Drahný. Do zakázaných oblastí se nesmí chodit nejen na borůvky, ale vůbec – ani aby se lidé podívali nebo třeba aby našli houby.

Události v regionech: Až desetitisícovou pokutou může skončit sbírání borůvek v Krkonoších (zdroj: ČT24)

Konkrétně vymezuje zakázané území opatření obecné povahy z roku 2015, ve kterém je oblast vyznačena a také slovně popsána. Na jihu dosahuje ke Dvoračkám, Dolním Mísečkám, Medvědínu, Moravské a Špindlerově boudě a dále mezi Špindlerovým Mlýnem a Pecí pod Sněžkou až po Friesovy boudy a kolem Pece pod Sněžkou na východ až k chatě Jelenka a potom dvou menších oblastí východně a severně od Horní a Dolní Malé Úpy. Dále se zákazy týkají dalších dvou oddělených oblastí – Rýchor a Černohorského rašeliniště.

Zákazy zahrnují jednak I. zónu národního parku, kde i tak platí od června režim klidového území, lidé tedy nesmějí chodit mimo vyznačené cesty, ale i část II. zóny.

Oblast zákazu
Zdroj: KRNAP

Omezení není tak docela preventivní. Správa národního parku jím reaguje na velmi špatné zkušenosti, které udělala v minulosti. „Souvisí to s tím, že zhruba před dvaceti lety začali do Krkonoš jezdit polští profesionální sběrači a prakticky zplundrovali vzácné lokality,“ popsal Radek Drahný. Stávalo se podle něj, že přijel celý autobus sběračů a každý z nich si potom odvážel 50 až 60 litrů borůvek.

Ujistil, že probíhají časté kontroly. Pokud najdou někoho, kdo si utrhl borůvku, spíše mu domlouvají, ale pokud objeví organizovanou skupinu nebo někoho, koho považují za profesionálního sběrače borůvek, je to jiné. „Bez jakýchkoli diskusí zahajují správní řízení, kde je pokuta stanovena 10 tisíc korun plus tisíc korun správní poplatek,“ shrnul mluvčí Správy KRNAP.

Správci parku jsou však přesvědčeni, že se zákaz, který platil i v minulých letech, vyplácí. Lidé o něm vědí a respektují ho. „Častými kontrolami a značnými postihy se podařilo i Polákům vysvětlit, že nemá smysl sem jezdit sbírat na kšeft,“ ujistil Radek Drahný.

Zákaz platí od 20. července téměř čtvrt roku. Neskončí s prázdninami, nýbrž až 15. října.