Jediný v Česku. Klimkovický robot učí děti chodit

Robotická léčba v Klimkovicích (zdroj: ČT24)

Sanatoria Klimkovice jako první v České republice pořídila speciální přístroj – robota, který učí dětské pacienty chodit. Nejbližší podobné zařízení je v Polsku a další v Německu. Přístroj je určen dětem, které prodělaly dětskou mozkovou obrnu a mají různé stupně tělesného postižení.

Robot nabízí různé formy výuky. „Je zde například jízda na rotopedu, dřepy, nebo chůze různé rychlosti a intenzity,“ zjistila redaktorka České televize Pavla Daňková.

Pacienti po dětské mozkové obrně na přístroji cvičí vždy patnáct minut, což je v rámci denního programu maximum. Je to z toho důvodu, že cvičení je hodně fyzicky náročné, děti při něm v podstatě využívají svaly, které třeba ještě nikdy neměli možnost využít. „Vypadá to, že pohyb za ně dělá robot – robot je ale nutí, aby se na cvičení podílely,“ sdělila vedoucí fyzioterapie Sanatorií Klimkovice Romana Holaňová.

Sofistikované zařízení je určeno dětem do 50 kilogramů. Jejich výška musí být v rozmezí od 110 do 150 centimetrů, poznamenala fyzioterapeutka s tím, že robota tak nemohou využívat všichni dětští pacienti.

Prodrobot učí chodit pacienty s dětskou mozkovou obrnou (zdroj: ČT24)

Cena nového robota činí řádově několik milionů korun. V současné době probíhá jeho zkušební provoz, s tím, že do ostrého bude uveden v průběhu příštího týdne. Jako takový nahrazuje práci dvou až tří fyzioterapeutů. Vytíženost přístroje je podle terapeutů už teď na maximální možné míře. Zájem o cvičení na něm mají pacienti z celé republiky, doplnila Pavla Daňková.

Klimkovické novinky: Nejen EEG Biofeedback

Sanatoria Klimkovice nedaleko Ostravy připravila pro letošní rok řadu novinek v terapii pro děti i dospělé. Jsou mezi nimi metoda EEG Biofeedback, která pomáhá trénovat mozek a zlepšit fungování centrálního nervového systému nebo terapie OptiMusic, při níž budou pacienti vlastními pohyby spouštět zvuky. 

Terapie na harmonizačním lehátku
Zdroj: Jaroslav Ožana/ČTK

Prokurista sanatorií Jozef Dejčík již dříve oznámil, že letos chystají investice za 20 až 25 milionů, obdobně jako loni. Část půjde do oprav a část do nových přístrojů jako je například robotické zařízení na nácvik chůze pro dětskou léčebnu. 

Jednou ze zásadních novinek mezi terapiemi v Sanatoriích Klimkovice je také metoda VitalStim určená pro pacienty s dysfagií, tedy s problémem polykání potravy. Nejčastěji postihuje lidi po mozkové příhodě nebo úrazu hlavy. „Pokud mají zaveden peg, tedy umělý přívod potravy přímo do žaludku, pak se terapie soustředí na jeho odstranění. Jde o poměrně náročnou metodu,“ uvedla mluvčí sanatorií Ivana Gračková.

Děti budou moci nově využívat například terapii Ergo-kogni-4image se speciálním přístrojem. Projektor promítá obraz z počítače, dítě do něj maluje, doplňuje ho nebo skládá puzzle. 

Výhodou je projekce nejen na stůl, ale i na stěnu a na zem, čímž je zvětšena plocha. Dá se to promítat kdekoli. Dítě může ovlivňovat obraz pomocí tužky s dotykovým senzorem, takže je rozdíl třeba oproti tabletu, kdy to ovládá rukou. Tady musí opravdu držet tužku, což je důležité pro vstup do školy.
Lenka Dzidová
lékařka

Další novou metodou je EEG Biofeedback, kdy má dítě na temeni a uších elektrody snímající elektrickou aktivitu mozku, kterou znázorňují ve formě křivek na počítači. Funguje to i jako jednoduchá videohra, kterou dítě ovládá silou mysli. „Tím, že ho to baví, lépe vynakládá svou energii a své schopnosti k ovládání obrazu. Cílem je zlepšit funkce mozku,“ vysvětlila lékařka Lenka Dzidová. Výhodou podle ní je, že jsou terapie pod jednou střechou. „Kombinuje se fyzikální terapie s aktivizací mozku, což je samozřejmě výhoda pro výsledný efekt,“ řekla lékařka.

Novinkou se stala i terapie OptiMusic využívající audiovizuální systém, při němž v interakci s barevnými světelnými paprsky jakýkoliv pohyb spouští zvuk. „OptiMusic umožňuje lidem rozhodovat o zvucích, které slyší a které je obklopují. To otevírá celý svět smyslového zkoumání, které je skutečně osvobozující pro pacienta každého věku a schopností. Multismyslový systém interaktivních světelných paprsků je revoluční způsob, jakým lidé se speciálními potřebami spolu komunikují, jak se učí a rozhodují,“ popsala Dzidová.

Sanatoria Klimkovice se specializují hlavně na nemoci pohybového ústrojí a neurologická onemocnění jako dětská mozková obrna, mozková mrtvice, traumatické poškození mozku či roztroušená skleróza. Ročně má více než 7000 pacientů, loni jejich počet stoupl o šest procent. Vzrostly také tržby, a to o zhruba pět procent na více než 300 milionů korun. Zisk by měl činit asi 36 milionů korun. Klimkovičtí v roce 2016 investovali více než 22 milionů korun.